Изложби

За чашата с питието и за народните традиции

Три гостуващи карикатурни изложби

За чашата с питието и за народните традиции


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 февруари от 17.30 часа в зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” предстои да бъдат открити едновременно три изложби.

Обединяват ги не само двете дати, на които се празнува Зарезан. Не е случайно, че отварят дума за чашата и питието, но и добавят нещо повече за народните традиции, свързани с това приятно занимание.


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

Първата изложба
се нарича “Алкохолът и народите по света”. Това е темата на Петото международно биенале „Майстори на карикатурата”, организирано от Регионалния етнографски музей в Пловдив и пловдивски художници и карикатуристи. Много народи по света имат своя любима алкохолна напитка, която ги идентифицира сред останалите. Тя е със „запазено” място в обичаите и обредите на общността, в делниците и празниците на хората, в традиционните им вярвания и представи. Не е важно названието (ракия, палинка, цуйка, шнапс, саке, узо, мастика, коняк, уиски, водка, джин, ром, текила и т.н), упойващото вещество е едно (етанол) и оказва в.ъздействие на един-единствен биологичен вид (Homo sapiens). Но колко различни са резултатите!

Петото биенале привлича 128 автори от 36 държави от Европа, Азия, Африка, Южна Америка и Австралия, участващи с 293 творби. Тяхното майсторство позволява да се долови духът на различни култури чрез един нетрадиционен поглед към традиционното. На Биеналето в Пловдив се провъзгласяват и „Майстори на карикатурата”, този път това са Георги Чалъков, Георги Каралиев и Валентин Георгиев от България, Александър Умяров (Русия) и Мехмет Караман (Турция); Сергей Семенядев от Украйна е носител на специалната награда на ректора на Висшето училище „Земеделски колеж”, третият съорганизатор на конкурса.


Втората изложба

в зала 5 също е част от международния конкурс „Миди и риби”. Негов инициатор и главен организатор е известният български карикатурист Валери Александров – WALEX. Традиционно изложбата с най-добрите карикатури от конкурса се открива в Каварна, като членовете на журито са представители на българската секция на световната организация на карикатуристите ФЕКО. Предстои ни да видим 60 произведения на автори от Аржентина, Бразилия, България, Германия, Гърция, Израел, Иран, Испания, Канада, Китай, Люксембург, Румъния, Русия, Сирия, Турция, Узбекистан, Франция, Хърватска, Черна гора, Чехия, Украйна, Унгария.

 
Третата изложба
Картината няма да е пълна, ако не се запознаем и със самия Валекс чрез неговата самостоятелна изложба „Има ли криза?”. Валери Александров има над 250 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участия и награди в над 200 международни конкурси за карикатура и изложби, автор е на повече от 20 анимационни филма, намира поле за изява и в други области на изкуството, във фотографията... В настоящата си изложба в 20 карикатури разсъждава върху нещата от живота, подчинен на световната криза. Прави го ту с ирония и умно, ту с волна усмивка и закачливо.


• Изложбите в зала 5 очакват своите почитатели до 1 април т.г.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
26.01.2011 г. 11:28
Посетено:
1321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11565-za-chashata-s-pitieto-i-za-narodnite-traditsii