Изложби

"Отчет" – изложба на Любен Стоев

Инсталации, рисунки, литографии, дърворезби, акварели и пастели от различни периоди

"Отчет" – изложба на Любен Стоев
„Виенски бал в София”


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

"Отчет" – изложба на Любен Стоев

28.01.–16.02.2011

Откриване 28 януари (петък) 18 ч.
ул. „Шипка” 6, етаж 1

Любен Стоев е от авторите изцяло отдадени на социалната тема.

Социалният му реализъм, независимо какъв образен език използва, е съсредоточен върху отритнатите от обществото, изоставените, унижените, изпадналите не само физически, но и духовно. Концентрира се върху нелицеприятните феномени на нашето време: рязкото социално разслоение, престъпните групировки, съвременната градска среда, разрухата и мизерията. Вълнува го всичко, което е на дневен ред в обществото.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Първоначалното намерение на художника е настоящата изложба да е посветена на неговата 70-годишнина, която е свързана и с 50 години творчество. С нея той си прави равносметка, която нарича „Отчет”. И както той сам казва - "отчет, а не хвалба или самохвалство, за това какво съм направил през годините – и може би лек намек за това, че съм бил формиран и деформиран от годините на своята работа, от онова време на периоди и отчети.” Това ни подсказва, че ще видим неща, които вече сме виждали, но и такива, които ще ни изненадат.

Акцентът в изложбата са огромните инсталации – от велпапе, колажирани и асамблирани ежедневни предмети, в които – досещате се, е затънал човекът от улицата.

Безнадеждността се засилва от закачените по стените на залата политически предизборни плакати, които Л. Стоев грижливо е събирал и запазил в последните години. Напрежението се засилва от допълнителни находки от мизерното и оскотяло общество, третирани различно и свободно. Зрителят е заливан от образи от ежедневието. 

Плакатът за изложбата представя „Виенски бал в София”, който отблъсква с псевдоелитарността си и кухото излъчване на персонажите. Новобогаташът в него си е позволил красавица с чертите на Мария Шарапова, която е коронована с китайска диадема за един лев.

Сред цялата навалица провокира следната инсталация - зад гърбовете на четири мутри се прокрадва сивкава сянка, която най-вероятно е кръстникът. А върху винил зад нея е поставен надписът „Строители на съвременна България”, под който са изредени 200 прякора на лицата от новините днес. С насмешка Стоев казва, че от това може да се получи добро ръководство Who is who in Underground in Bulgaria. 

Авторът не изключва възможността да направи при откриването сюрприз на своите зрители като подразни добрия им вкус, визуалната, звуковата, етичната и моралната им сетивност с нещо екстремно и експанзивно. Не се съмняваме, че това ще бъде в синхрон с точното му отношение към съвременността.

Освен всичко това, изложбата ще включи рисунки с панорами на софийската градска среда, литографии, дърворезби, акварели и пастели от различни периоди.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Любен Стоев е роден на 18 януари 1939.

През 1959 завършва Художествена гимназия, в 1963 завършва Висшето училище за изобразителни изкуства в Дрезден, специалност „Графика” при проф. Леа Грундиг.

Има повече от 30 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Взема участие в многобройни общи прояви и е носител на многобройни награди.


Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
25.01.2011 г. 23:47
Посетено:
1935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11562-otchet-izlozhba-na-lyuben-stoev