Изложби

Фотоизложба "Първи фестивал на Арт стъклото в България – моменти"

Първи проект на новоучредената фондация "Българско Арт Стъкло"

Фотоизложба "Първи фестивал на Арт стъклото в България – моменти"
Момент от демонстрациите


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Българско Арт стъкло"
Център за арт стъкло Юрий Василев и Галерия "Витра"

представят

Първи фестивал на Арт стъклото в България – моменти

Николай Кръстев-Цинцарски
Фотоизложба


   
Откриване: 27.01.2011 г., четвъртък, 18.00 ч.,
Галерия "Витра", София, ул. „Перник” 91, партер

    
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ФОТОГРАФА
                    
Уважаеми дами и господа, колеги, приятели,

Още не сме забравили еуфорията, обзела организаторите, гостите и участниците в Първия фестивал на Арт стъклото, проведен в София през последните две седмици на октомври, миналата година. Три месеца по-късно страстите вече са стихнали и е настъпило времето да си спомним какво всъщност се случи тогава:

Откриха се три изложби – голямата в галерия + Склада и две по-малки в галериите "Аросита" и "Витра", в които бяха представени работите на общо 17 български и 19 чуждестранни художници, а в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" се проведоха лекции, презентации и демонстрации на техниките на горещото стъкло.

Кадри от тези събития е запечатал с фотоапарата си младият фотограф Николай Кръстев-Цинцарски. Най-интересните от тях той е подредил в изложба, чието название повтаря името на събитието, което отразява: Първи фестивал на Арт стъклото в България, допълвайки го само с една дума – моменти. Това допълнение ни показва, че изложбата не представлява фоторепортаж, а по-скоро сбор от уловените мигове, впечатлили най-много автора, които той желае да сподели с публиката.

Освен фотосите, в изложбата са експонирани и стъклените произведения, получени в резултат на проведените демонстрации за боравене с техниките на горещото стъкло.
 
Изделията имат суров и незавършен вид, което показва трудностите и изненадите, на които са подложени артистите, работещи със стъкло от страна на материала. Не е лесно да подчиниш на волята си горещата над 1200 градуса стъклена маса и да й придадеш желаната форма, която след това да темперираш така, че тази форма да се запази и да не се саморазруши от вътрешните напрежения, останали в стъклото.

Николай Кръстев-Цинцарски е роден в София през 1975 г. Участвал е в сборни фотографски изложби, но настоящата е първата му самостоятелна като творец. За нея го провокират двата фактора, които са постоянни обекти на професионалния му интерес – стъклото и хората.

Стъклото интригува Николай заради качеството му да реагира на светлината и да я ползва като градивен материал, което създава връзка с фотографията и помага на заснемането. Хората го вълнуват със своята дейност, мисли и емоции, изразени в даден момент.
 
В Първия фестивал на Арт стъклото Ники среща на едно и също място двата си любими обекта в непосредствен контакт. Споделя, че е усетил неповторимо чувство за свобода, докато е общувал с художниците и е заснемал кадрите. В публиката е доловил огромен интерес към непознатата материя на стъклото, което по същество показва, че поне една от целите на фестивала е постигната успешно.

А според мен (и факта, че тази изложба се случва), постигнатото е повече. За което изказваме нашите сърдечни благодарности на организаторите: галериите  "Аросита", "The Fridge" и художника Лъчезар Дочев, участниците, спонсорите, медиите, отразили събитието, сътрудниците и, разбира се – публиката!

Настоящата изложба е първият проект на новоучредената фондация "Българско Арт Стъкло", първа самостоятелна за автора и първа за 2011 година, представена в галерия "Витра". Надяваме се този троен старт, заедно с трите единици от месеца и годината, както и факта, че с тази изложба си припомняме Първия фестивал на Арт стъклото в България, да се окажат за всички добър знак!

Заповядайте на изложбата!

Автор:
Искра Павлова, галерист
Публикация:
23.01.2011 г. 15:53
Посетено:
1638
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11541-fotoizlozhba-parvi-festival-na-art-stakloto-v-balgariya-momenti