Изложби

"Близо до природата" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Колекция от 45 живописни платна и скулптури на 35 автори от 9 държави

"Близо до природата" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Преди пет години Общото събрание на ООН обяви 2011 година за Международна година на горите. Уважавайки усилията на човечеството да спаси от унищожение „белите дробове” на Земята, габровската Весела къща се присъединява към инициативите със специална програма, посветена на опазването на природата. 

Първата от поредицата тематични изложби е под надслов „Близо до природата” и вече е аранжирана в зала 3 на Дома на хумора и сатирата. Колекцията  включва 45 живописни платна и скулптури на 35 автори от 9 държави: Русия, Литва, Германия, Унгария, Финландия, Мексико, Япония, Зимбабве и България. Всички творби са от художествения фонд „Хумор на народите” на музея.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата показва едно мило завръщане към естетиката на автори, чийто творчески път бележи разцвет през отминалия 20-ти век. Главната тема е мястото на човека в заобикалящата го среда и неговото отношение към съхраняването й. Преобладават пасторални картини и празнуващи хора, избягали от сивотата на ежедневието и търсещи отдих сред природата. Жизнерадост и удоволствие от досега с нейните красоти се усеща във всяко от колоритните платна. Изобразен е и универсалният стремеж за надмощие на видовете, сред които Човекът е най-интелигентният и същевременно най-безмилостният. Сред живописните платна са намерили място причудливи  скулптурни композиции на горски обитатели, претворени в бронз, дърво и камък. Малките пластики се отличават с изящна изработка и голяма доза хумор.  

Освен естетическа наслада, творбите от изложбата будят размисъл, носят поуки и послания. Цялата експозиция е едно своеобразно завръщане към „извора”, почит към универсалните ценности и кротка носталгия към простичките радости от живота.

Изложбата ще бъде на разположение на любителите на изящното изкуство до 20 април т.г.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
06.01.2011 г. 15:12
Посетено:
1683
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11465-blizo-do-prirodata-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo