Изложби

Коледна изложба на Александър Хофарт

Пейзажи, голо тяло и цикъл “Дух и материя”

Коледна изложба на Александър Хофарт


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК” представя

Александър Хофарт

Коледна изложба – живопис (масло)


22 декември 2010 - 15 януари 2011 г.

Вернисаж 22.12., сряда, от 18 до 20 ч.
Галерия “ЛИК” ул. “Лайош Кошут” №37


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Александър Алексиев-Хофарт е роден през 1960 г. в гр. Плиска, България. Завършва НХА в гр. София през 1992 г. – специалност "Живопис" – в курса на проф. Петър Михайлов и проф. Андрей Даниел. Член е на СБХ от 1994 г. 

"Хофарт" е творческият псевдоним на Александър Алексиев. Освен с живопис Александър Хофарт се занимава с проучване в областта на най-древната българска история, старата астрална религия на българите и предхристиянското изкуство.

Работи в областта на традиционната реалистична живопис.

Картините на Александър Хофарт разчитат на пряката, непринудена визия, която извиква доверието и културната симпатия на зрителя към „спомена” за природната истинност, за повдигнатото събитие, за метафората. Натурното впечатление в произведенията му е подчинено на живописната мярка за достатъчност, която отразява и съхранява авторското преживяване. В своето културно пространство картините извикват споделянето в неговите трайни човешки норми, теми и категории. Те огласяват една творческа дисциплина и респект пред състоянията на човешката душа, пиеща от архетипа, като остават извън монолозите на стреса и колебанията на спекулативната „херменевтика” в живописта.

Александър Хофарт реализира авторските си търсения в широкия диапазон от портрета и голото тяло, през многофигурната батална композиция, до пейзажа и натюрморта. Разработва и някои теми с по-дълга творческа позиция като „Дух и материя”, „Митове” и др.

В настоящата изложба ще представим няколко тематични цикъла – пейзажи, голо тяло и цикъла “Дух и материя”.

Работи на Александър Хофарт се намират в частни колекции и галерии в България, Япония, Германия, САЩ, Австрия, Италия, Испания, Гърция и др.

Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
20.12.2010 г. 13:47
Посетено:
4000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11431-koledna-izlozhba-na-aleksandar-hofart