Изложби

"Другият аромат" в Националната художествена галерия

Нов проект на д-р Гатев

"Другият аромат" в Националната художествена галерия


◊ СЪБИТИЕТО

Другият аромат
Д-р Гатев


20 декември 2010 – 16 януари 2011

Откриване – 20 декември 2010 (понеделник), 18.00 часа
София, пл. "Княз Александър I" Νо 1

На 20 декември 2010 г. (понеделник) от 18.00 часа Националната художествена галерия представя „изложба” на д-р Гатев - „Другият аромат”.

В т.нар. „Червен кръст” е експонирана машина, провокираща обонятелния анализатор. Човешките анализатори подлежат на възпитание и авторът го припомня чрез 4 технологични правила. Всеки посетител ще има възможност да попадне в провокативната ситуация като сам експлоатира машината.

И все пак същинската провокация ще бъде към зрителния анализатор, а не към обонятелния. „Другият аромат” е алтернатива на съвременното развитие.

„Ако искаш да бъдеш Амброаз Волар, трябва да използваш „Другият аромат”.


◊ ЗА АВТОРА
 
Д-р Гатев е емблематично явление на българската художествена сцена от периода на активни трансформации през 90-те години. Той е колекционер на т.нар. неконвенционални форми в българското изкуство и техен радикален апологет още от най-ранната им поява в края на 80-те години. Д-р Гатев развива своето колекционерско пристрастие в ролята на концептуален художник и така за кратко време успява да превърне ежедневния си професионален образ в псевдоним и знак на един от най-динамичните периоди в историята на съвременното българско изкуство. Но въпреки значителния му принос за актуализирането и промяната на традиционния модел в изкуството ни, днес неговите произведения и необичайните му прояви са известни най-вече на специалистите-изследователи на това десетилетие.

През втората половина на 90-те години д-р Гатев привлича интереса на известни международни куратори и участия в европейското биенале "Манифеста 2" в Люксембург през 1998 г., в биеналето в Санта Фе през 1999 г., в изложбата "DOCUMENTA USA" в Детройт през 2001 г. и други.


. Настоящата изложбата се реализира съвместно с галерия „Върхове” и с подкрепата на СИБАНК.


Автор:
Светлана Куюмджиева
Публикация:
19.12.2010 г. 15:23
Посетено:
1942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11419-drugiyat-aromat-v-natsionalnata-hudozhestvena-galeriya