Изложби

"Архивът: Разкази" в галерия "Васка Емануилова"

Изложба през декември - рождения месец на скулпторката

"Архивът: Разкази" в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя:

Архивът: Разкази

17.12.2010-27.02.2011

Откриване: 17.12., петък, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов”, 15


◊ ИЗЛОЖБАТА

Музейната програма на Галерия "Васка Емануилова" продължава с изложба „Архивът: Разкази”. Тя се открива в рождения месец на скулпторката – декември, и включва видео и аудио записи. Ще бъдат показани филмите: „Автора… моделът” (1988 г., режисьор Петър Попзлатев, оператор Константин Занков) и „Васка Емануилова. Закъснял портрет” (1998 г., режисьор Петко Константинов, оператор Константин Занков), а също така и аудио интервюта с различни изкуствоведи и скулптори, които коментират творчеството на Васка Емануилова. Сред тях са изкуствоведите
Аделина Филева, Мария Василева, Ружа Маринска, Ирина Генова, Татяна Димитрова, Слава Иванова, Чавдар Попов, скулпторите Ангел Станев, Павел Койчев, Валентин Старчев и др.

Изложбата функционира на принципа на отворен файл, към който ще бъдат добавяни интервюта и информация. Архивът на Галерия "Васка Емануилова" започва да се събира през 2007 г. и до момента съдържа фотографии, информация за „Дарение Годеч”, както и текстове и анализи във връзка с поредицата музейни изложби, показващи произведения на Васка Емануилова и проф. Иван Лазаров, близки до нея автори като Мара Георгиева, Донка Константинова, Зоя Паприкова, Кирил Петров и др.

Ново попълнение за архива е и ръкопис, писмо на Васка Емануилова до Централния комитет на Българската комунистическа партия от 1963 г., в който тя изказва смущението си от даденото й звание „заслужил художник”. Ръкописът е предоставен от Татяна Димитрова.

Има ли Васка Емануилова „днес”, която е различна от Васка Емануилова „преди”? Така формулиран, въпросът се превръща в основание за събирането на архив, който да прекрачи границата между съвременността и миналото, и да даде възможни посоки на публичното присъствие на скулпторката в музейното измерение на галерията.

Галерия "Васка Емануилова" благодари на Светлин Русев, Петър Попзлатев и Константин Занков за предоставените филми, както и на изкуствоведите и скулпторите, включили се с интервюта в изложбата
.
Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
16.12.2010 г. 15:50
Посетено:
1307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11408-arhivat-razkazi-v-galeriya-vaska-emanuilova