Изложби

Изложба "Знаят ли те нещо, което ние не знаем?" на Петер Фритценвалнер

Работа, специално създадена за галерията в чекмедже "0gms"

◊ СЪБИТИЕТО

"0gms"
представя

Петер Фритценвалнер
Знаят ли те нещо, което ние не знаем?


15 декември 2010 – 15 януари 2011

На 14 декември (вторник) от 19 ч. "0gms" открива изложбата "Знаят ли те нещо, което ние не знаем?" на Петер Фритценвалнер.

"0gms" в кухненското чекмедже на галерия ИСИ – София
бул. "Васил Левски", 134


◊ ИЗЛОЖБАТА

Фритценвалнер завършва живопис и медийно изкуство през 2008 г. в Университета за приложни изкуства, Виена. Работите му в повечето случаи са конструкции / машини, чийто механизъм на действие е израз на определена аналитична задача, която художникът си поставя: Каква е връзката между движение, действие и изображение или как може да се възпроизведе механизмът на създаване на живопис, или пък да се „построи” пространство - инсталация, чиято структура е израз на определено психологическо състояние. Машините (инсталации) на Фритценвалнер започват от съвсем непосредствена, много често абсурдна и дори налудна идея, която се разраства в сложна пространствена конструкция. Художникът сякаш просто се шегува с публиката, с традициите в света на изкуството, с пазара и принципите на художествено производството и с фигурата на самия автор - творец.

Знаят ли те нещо, което ние не знаем?
, 2010 е работа, специално създадена за галерията в чекмедже "0gms". В нея той изгражда механизъм, който функционира подобно на магическа кутия на фокусник - зрителите виждат резултата, но не и причината на действието, което само по себе си е лека, но внезапна и бърза промяна в непосредствената среда, в която са поставени. По този начин художникът изследва начините да се предизвика изненада като специфично психологическо състояние, което съвременната медийна култура експлоатира. Знаят ли те нещо, което ние не знаем?, е въпрос, зададен по иронично-абсурден начин както към конкретния зрител, така и към по-обобщената представа за зрителя в съвременната култура като култура на ефектите, триковете и фокусите.


◊ ЗА АВТОРА

Петер Фритценвалнер (р. 1983) живее и работи във Виена. До момента неговата дейност е преди всичко в рамките на австрийската сцена на изкуство, с изключение на няколко изложби в Китай, Черна гора и Прага. За 2010 г. той е носител на наградата „Теодор Кьорнер” и стипендията „MAK – Schindler” на Музея за приложно изкуство във Виена. Последната му самостоятелна изложба „Кой се страхува от жълто, магента, циан и черно?” (Who is afraid of yellow, magenta, cyan and key?) е в Galerie Altnöder, Залцбург.

Автор:
0gms Gallery
Публикация:
13.12.2010 г. 15:47
Етикети:
Посетено:
817
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11385-izlozhba-znayat-li-te-neshto-koeto-nie-ne-znaem-na-peter-frittsenvalner