Изложби

Непоказвани творби на Елена Атанасова в галерия-книжарница "София Прес"

Изложба живопис

Непоказвани творби на Елена Атанасова в галерия-книжарница "София Прес"
Елена Атанасова, Tea for one


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес" представя

Изложба на Елена Атанасова
живопис

Непоказвани творби

16.12.–09.01.2011
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ИЗЛОЖБАТА 

Елена Атанасова е родена в София през 1929 година. От ранното си детство се занимава с рисуване. Учи  (1948-49 г.) в Художествената академия – София, а години по-късно и в Хагската академия за изобразителни изкуства.

Участва в множество колективни изложби в България и чужбина. Член е на СБХ, както и на Холандското дружество на художниците. Тя е позната на българската публика с изящните си натюрморти и пейзажи от изложбата, по случай 70-тата й годишнина в залите на СБХ.


Експозицията в галерия-книжарница „София Прес” представя непоказвани до този момент творби, замислени и изпълнени като няколко цикъла: „Танго”, “Wellcome, welcome, welcome…”, “O tempora, o mores!”.

Остри, безпощадни, с отрезвяващо въздействие. Това са думите, които описват най-точно голямоформатните творби - сцени от реалния живот, видени от окото на  мислещ художник и експресивно пресъздадени с точна и интелигентна ръка.

Сами по себе си творбите на Елена Атанасова нямат нужда от допълнителни заглавия. Общото им въздействие има пречистващ характер – както в средновековните моралитета, в които страхът, ужасът и болката са препятствията, с които човекът се бори, за да победи накрая доброто!

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
12.12.2010 г. 21:59
Посетено:
1913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11380-nepokazvani-tvorbi-na-elena-atanasova-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres