Изложби

Следобедът на един VIP и др.

Изложба карикатура на Илиян Савков, носител на наградата на Дома на хумора и сатирата от 35. Национална карикатурна изложба

Следобедът на един VIP и др.


◊ СЪБИТИЕТО

През януари т.г. в Салоните на СБХ в София беше открита 35-та Национална изложба на карикатурата, а Музеят ДХС за осми път избра свой лауреат сред участниците. Това е Илиян Савков, карикатуристът на в. „Стандарт”.

Предстои на 16 декември от 17.30 часа в зала 7 на ДХС той да получи наградата си – плакет и диплом, а също така да открие самостоятелна изложба, както изисква статутът на наградата. Предизвикателно нарича изложбата си „Следобедът на един VIP и др.” и така ни подсказва, че ще попаднем в галерия от днешни политици и болезнени най-актуални събития от нашия политически и обществен живот.

През януари, когато габровци му честитяха наградата, той призна: „2010 година беше много успешна за мен... Радвам се и съм поласкан да вляза в престижния Клуб на хумора в Габрово!” Сега, в края на годината, неговото откровение е валидно много повече: наскоро той направи блестяща изложба в „Арт галерия” (София) – живопис, и неговите платна не само очароваха, но и сепнаха почитателите му.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В най-новата му изложба ще го видим предан на събитията, ставащи около нас и често променящи съдбата ни, без да можем да реагираме. Карикатуристът се е нагърбил – като всеки творец! – да реагира вместо нас: безпощадно ни отваря очите за истинските стойности, предупреждава ни, че ни очакват подмолни камъни, падения, разочарования, но и ни позволява да прихнем от все сърце и така да „накажем” виновниците от голямата политика. Едновременно с това ни предупреждава, че следващият път грешката от наша страна ще е много болезнена и непоправима.


◊ АВТОРЪТ

Илиян Савков е роден на 11 март 1961 г. Работи в областта на живописта, карикатурата и колажа. От 2003 г. е председател на фондация „Права на карикатуристите” – България.

Има самостоятелни карикатурни изложби и участия в карикатурни салони в Англия, Белгия, България, Италия, Полша, Сърбия, Турция, Холандия, Япония.

Получавал е повече от 30 награди и отличия за карикатура в Македония, Италия, Сърбия, Тайван, Турция, Хърватска, Южна Корея, Япония и др. Негови карикатури и живописни творби са собственост на обществени и частни колекции в България, Великобритания, Иран, Италия, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция, Япония. Записан в Книгата за рекордите на „Гинес” като най-бързият рисувач на шаржове в света.

Участник е в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата от 1993 г., а във фонда „Хумор на народите” се съхраняват повече от петнадесет дарени от него творби.

Участвал е и в международни проекти на Дома и в изложбите „Весели Балкани” и „Евросапиенс”.

Знаем с какво вълнение се готвеше за изложбата във Веселата къща и очакваме с нетърпение гостуването му в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. За да си кажем заедно „Смях и здраве!”

Изложбата може да се разглежда до края на януари 2011 година.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
10.12.2010 г. 17:04
Посетено:
1087
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11366-sledobedat-na-edin-vip-i-dr