Изложби

"Чешката Коледа" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Колекцията представя чешките коледни обичаи

"Чешката Коледа" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 декември т.г., в 17.30 ч. в зала 5. на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита гостуващата изложба „Чешката Коледа”.

В 42 големи табла и с много празнични атрибути колекцията представя чешките коледни обичаи, като обхваща времето на подготовката на светлия празник и традиционните ритуали за отбелязването му, проследява неговото развитие във времето и претърпените промени.

Историята на чешките коледни и новогодишни честитки се проследява в любопитната колекция от близо 300 коледни картички. Най-старите от тях са от 50-те години на миналия век.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са показани и чешки коледни ритуални предмети, както и традиционни украси от хартия и слама за дома и коледната елха: адвентен венец от борови клонки, еж – голяма червена ябълка с набодени на клечици шипки и сушени плодове, свят, т.нар. връчок с гевреци, коледни печива и др.).

Габрово е петият български град, в който „Чешката Коледа” се представя по случай коледните и новогодишните празници. Изложбата гостува в столицата на хумора благодарение на местното Сдружение „Приятели на Чехия”. Тя е подготвена от членовете на Пловдивския клон на Чехословашкия клуб „Томаш Г. Масарик” в България. За първи път е представена през м. декември 2005 г. в Народната библиотека „Иван Вазов” в гр. Пловдив. През 2006 г. е показана в Чешкия център в София, през 2007 г. – в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в гр. Варна, през 2008 г. – в библиотека „Искра” в гр. Казанлък и през 2009 г. – в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора.

Изложбата ще остане в Дома на хумора и сатирата до края на м. януари 2011 г.   

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
09.12.2010 г. 09:12
Посетено:
1358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11353-cheshkata-koleda-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo