Изложби

Изложба на ученици на Марин Върбанов в СГХГ

Български и китайски художествен текстил

Изложба на ученици на Марин Върбанов в СГХГ
Хан Ян, Материя, дух, храна


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 декември, вторник, от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи последната си изложба за 2010 година

„Метаморфози на тъканта”
Български и китайски художествен текстил

8 декември 2010 – 14 януари 2011

Откриване: 7 декември, вторник, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Метаморфози на тъканта” е изложба, която показва източника на текстилното изкуство – нишката, както и отдалечаването от нея. Тя представя многообразието на търсенията на съвременното текстилно изкуство в посока към боравене с нови източници на идеи, материи и форми.

Изложбата е част от проект по повод честването на 50-годишнината от създаването на специалност „Текстил” в Националната художествена академия, София и делото на проф. Марин Върбанов като създател на специалността и неговото влияние върху развитието на текстилното изкуство в България и Китай.

В тази експозиция българската публика за първи път ще има възможността да види творби на ученици и последователи на професор Марин Върбанов от Институт „Върбанов” към Китайска художествена академия, гр. Ханджоу - проф. Шъ Хуей, проф. Джу Вей, Лянг Шао Дзи, проф. Шан Цън, Хуан Йен, Ин Син Сюн. Всички те са утвърдени и световно известни автори, работещи предимно в областта на меката скулптура и текстила, експериментиращи умело както с различните материали и техники, така и с възможностите за овладяване на пространството, дълбоко вкоренени в традициите на източната култура и философия.

Българските художници, които са подбрани, са познати текстилци на нашата публика - преподаватели в специалност „Текстил” към НХА - проф. Анна Бояджиева, доц. Асадур Маркаров, д-р Вержиния Тодорова-Маркарова, д-р Аделина Попнеделева, Цвета Явашева-Иванова.
 
Куратори: Асадур Маркаров, Вержиния Тодорова-Маркарова, Шъ Хуей

Съорганизатори: Национална художествена академия, София и Китайска художествена академия, Ханджоу
.
Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
03.12.2010 г. 23:40
Етикети:
Посетено:
1626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11315-izlozhba-na-uchenitsi-na-marin-varbanov-v-sghg