Изложби

Фотоизложба и филм "Чадар - сянка от стъкло"

Герасим Величков-Джери и Ники Генов из Хималаите

Фотоизложба и филм "Чадар - сянка от стъкло"


◊ СЪБИТИЕТО

На 02.12.2010 г. от 18.30 ч. в Клуба на архитектите на ул. “Кракра” № 11, София, ще се открие фотоизложба и ще се състои премиера на едноименния филм "Чадар - сянка от стъкло".

Автор е Герасим Величков-Джери, най-добрият познавач на Тибет и Хималаите в България. Неуморим скитник с множество пътувания до рядко посещавани кътчета по света, сред които джунглите на остров Борнео и Амазония, водопадите в сърцето на Венесуела, върховете на Централна Африка, Северна Америка и ледените земи на Патагония, Аляска и Шпицберген, остров Пасха, нос Хорн, Пакистан и Западен Китай - това е само част от безкрайния списък.

В 45 фотографии от едно интересно и трудно пътуване до Кашмирските Хималаи - Северна Индия, Джери разказва за зимната експедиция, която предприема заедно с приятеля си Ники Генов. За да достигнат своята цел - затънтената област Занскар, населявана от шепа планинци, където традиционният начин на живот се пази и днес, двамата преминават през замръзналите каньони на река Занскар, приток на Инд. Несигурният лед по речното корито е единственият път, по който може да се проникне там през зимата. Освен за суровите зимни красоти на Хималаите, изложбата е и разказ за хората, обитаващи този трудно достъпен край, и показва моменти от драматизма по преодоляването на необикновения маршрут.

След откриването на изложбата ще бъде показан филмът "Какво търси Буда в Хималаите?" (2006) – 27 мин.

Изложбата ще продължи до 12 декември 2010 г.


• По време на изложбата на 6 и 9 декември от 18 ч. ще бъдат прожектирани шест филма за Тибет, Ладак, Венецуела, Пакистан и будизма в Хималаите на същия автор.
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
02.12.2010 г. 13:38
Посетено:
1488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11293-fotoizlozhba-i-film-chadar-syanka-ot-staklo