Изложби

"Топлина" в галерия "Актив Арт" - Варна

Изложба живопис и текстил на Добромила Цветкова

"Топлина" в галерия "Актив Арт" - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт"


представя
 
"Топлина"
изложба живопис и текстил на Добромила Цветкова

Откриване: 2 декември 2010 г., четвъртък, 18.00 ч.
Варна, ул. “Дунав” 5



Няма нужда от думи.
Няма нужда от действия.
Няма нужда от смяна на посоки в животите ни.
Няма нужда да изоставяме тези, които обичаме, за да обичаме други, които ще ни изоставят.
Няма нужда от нищо.
Няма нужда от нищо.
Няма нужда от нищо.
Отпускам се. Затварям очи.
Оставям в мен да проникне топлината на тази непозната.
Тази непозната топлина.

Захари Карабашлиев “Топлината на непознатата”
Из “Кратка история на самолета

     
◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата “Топлина” включва живопис и картини, изпълнени в техниката на художествената тъкан на авторката Добромила Цветкова. “Жената е носителка на топлината в нашите български традиционни представи. Тя е тази, която има първо сръчностите и трудовите навици да осигури физическата топлина, необходима за съществуване на семейството й, и второ - тя е тази, която притежава емоционалната топлина да възпитава чрез красивото. Затова топлината е еманация на женствеността във всичките й състояния – на жената-майка, на съпругата, на любимата” – споделя авторката.

Експозицията “Топлина” представя възможностите на един автор да използва изразните средства на изящното чрез живописта и на приложното чрез текстила, за да развие своите художествени идеи. Съчетанието от двата вида изкуство не създава противопоставяния в идеалното пространство на експозицията, а напротив – постига динамика в наслагването на внушения и дава по-пълна представа за художествения почерк на автора. Плоскостта на платната, в която са изградени образи на жени, цветя, птици или пейзажи от морското дъно се редува с релефа на текстила, постигнат чрез различни текстури като сплитки и въжета. За изработката на тъканните пана авторката е използвала материали като вълна в естествен и обагрен цвят, нишки от коприна, структури от мохер и ангора. Размерите на паната са кавалетни, поставени в квадратни или правоъгълни формати, което ги одържа в интериорния картинен силует. Това позволява на Добромила Цветкова да превръща текстила от утилитарно в кавалетно изкуство.
   
В произведенията от експозицията “Топлина” зрителят може да открие естетическа интерпретация на елементи от българския бит, приказен и песенен фолклор. Затова изкуствоведката Пламена Рачева казва: “Дълбоко в нейното съзнание (на авторката – бел. моя) остават закодирани определени багрени хармонии, в които звучните цветове на шевици и ивици от българските престилки, черги и носии са асоциативно извлечени от неповторимия песенен ритъм на фолклорните ни форми”. Тръгвайки от типично етнографското звучене, Добромила Цветкова успява да  постигне една съвременна, модерна визия на художествените произведения.
  

◊ ОЩЕ ЗА АВТОРКАТА

Добромила Цветкова
е родена през 1962 г. във Варна. Завършила е Художественото училище за приложни изкуства - Котел, специалност “Художествена тъкан” при Татяна Токмачийска. Работила е като сценограф и е проектирала фолклорни костюми и модни облекла за състави от Варна, Шумен, Монтана и др. Представяла е творчеството си в четири самостоятелни и множество тематични сборни изложби. Живее и работи в родния си град.
  

• По време на откриване на изложбата авторката ще направи дарение – едно свое произведение на Дома за стари хора “Гергана” във Варна с идеята да им дари  топлина за наближаващите Коледни и Новогодишни празници.

Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
30.11.2010 г. 12:32
Посетено:
1722
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11271-toplina-v-galeriya-aktiv-art-varna