Изложби

Изложба на Дружеството на пловдивските художници

Ново изложбено пространство в Пловдив

Изложба на Дружеството на пловдивските художници


◊ СЪБИТИЕТО

Дружество на пловдивските художници, по инициатива на „Сиенит Холдинг” и Мол „Галерия Пловдив” организират

уникален коледно-новогодишен поздрав за пловдивчани и гостите на града
– в Мол „Галерия Пловдив” отваря врати първият в страната изложбен салон в Мол.

„Арт Мол Пловдив” стартира на 1 декември със специално селектирана експозиция, която включва плеяда именити творци на съвременното изобразително изкуство.


◊ ИДЕЯТА

Съвместната инициатива на Мол "Галерия Пловдив" и Дружество на пловдивските художници поставя началото на честванията, посветени на 100-годишнината от първата художествена изложба в Пловдив. Няма по-естествен покрив за нов изложбен салон от атрактивния и елегантен търговско-развлекателен комплекс, който в самото си заглавие съдържа думата "галерия".

С този акт „Сиенит Холдинг” и Мол „Галерия Пловдив” подпомагат Дружеството на пловдивските художници и доказват по недвусмислен начин, че бизнесът застава зад утвърждаването на факта, че Пловдив е град на духа.

Първата експозиция ще радва жителите и гостите на града до 30 януари и ще бъде изпълнена с редица съпътстващи събития, организирани от Дружеството на пловдивските художници, за които своевременно ще ви уведомяваме.


◊ ИСТОРИЯТА

През 1911 г., по време на великденските празници, се устройва изложба на пловдивските художници Симеон Велков, Григор Савов и Атанас Овчаров. Тя преминава с успех и насърчава Григор Савов да организира нова изложба през 1912 г., в която са поканени всички художници от Южна България. Този първи куратор издига идеята за създаване на Дружество на художниците с център Пловдив. В изложбата участват 16 автори, които стават и основатели на дружеството.

В Дружеството участват основните фигури в българското изобразително изкуство по това време, като Христо Станчев, Сирак Скитник, Николай Райнов, Давид Перец, Даниел Дечев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Владимир Рилски, Борис Ангелушев и др.


Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
29.11.2010 г. 21:36
Посетено:
1378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11266-izlozhba-na-druzhestvoto-na-plovdivskite-hudozhnitsi