Изложби

Изложба на Ангел Пачаманов

Самостоятелна изложба живопис

Изложба на Ангел Пачаманов
Ангел Пачаманов. "Птици"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК”  представя

Ангел Пачаманов
самостоятелна изложба живопис - 01.12.–21.12.2010 г.

Вернисаж – 1 декември, сряда, от 17 до 20 ч.
Галерия “ЛИК”, ул. ”Лайош Кошут” № 37


◊ ЗА АВТОРА

Ангел Пачаманов е роден  в гр. Гълъбово. Живее и работи в Пловдив. Завършва Художествена гимназия в гр. София през 1964 г. и монументални изкуства в НХА - София, при проф. Мито Гановски през 1976 г. От 1981 г. до 1985 г. е преподавател в Художествена гимназия - Пловдив, а от 1993 до 1996 г. е председател на Дружеството на пловдивските художници. Член е на СБХ от 1985 г. 
 
Първа самостоятелна изложба - 1988 г. От 1988 до 2010 г. има 35 самостоятелни изложби и участия в колективни изложби в градовете Пловдив, Варна, София. За този период е излагал свои картини в Швейцария, Италия, Германия, Испания, САЩ. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Белгия, Швейцария, Франция, САЩ, Италия, Германия, Гърция, Англия, Португалия, Испания, Турция, Канада.
 
Присъдени награди: 1997 г. - скулптура метал, водка „Абсолют”; 2003 г. награда „Пловдив” за изобразително изкуство.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В настоящата изложба ще покажем творби от няколко цикъла: “Земя”, “Небе”, “Цветни поляни”, “Птици”, “Лилии” и акварели.

Това са творби, работени през последните 2-3 години и събрани заедно, за да получим по-пълна представа за работата на художника.

“Една природа, в която художникът прониква отвъд реалното, конкретната форма, и изважда нейните чувства, мисли, настроения, като обединява един имагинерен свят с действителността, и създава един нов, различен, но близък ни свят, бликащ от енергии – едно тържество на творението. Природа, която под неговата четка става жив организъм, много по-богат, интересен и сложен от човешката маска. Художникът изгражда тези свои пейзажи чрез високите и ниски регистри на тоналностите. Приглушени или ярки, багрите му трептят  богато и сложно, и излъчват собствена вътрешна жива светлина. Частици живот със свои модулации на постоянно движение, вътрешен ритъм, с различна сила и динамика. Изразителността на форми и цветове се съчетават и с променливите докосвания и замах на четката, като създават допълнителни и разнообразни внушения.

В българското изобразително изкуство между творците, изразяващи се чрез абстракционизма, често срещаме близки вълнения, чувства, мисли с подобни изразни средства. Ангел Пачаманов обаче продължава да ни поднася творчески промени, нови идеи и пластични решения, показващи искреността и верността му към своя специфичен талант и сетивност." 
Аделина Филева – директор на СГХГ

Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
28.11.2010 г. 13:54
Посетено:
2264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11254-izlozhba-na-angel-pachamanov