Изложби

"Едно пътуване из Балканите" - изложба на италианския фотограф Лучано Морпурго

България, Турция, Румъния и Гърция през 30-те години на миналия век

"Едно пътуване из Балканите" - изложба на италианския фотограф Лучано Морпурго


◊ СЪБИТИЕТО

От 1 до 15 декември 2010 г в сградата на Централна баня в София ще бъде представена изложбата „Едно пътуване из Балканите” на италианския фотограф Лучано Морпурго.

Експозицията включва около 120 фотографии, които представят България, Турция, Румъния и Гърция през 30-те години на миналия век. Фотографиите въвеждат в ежедневния живот, като целта на автора е да документира, а не да създава и представя изкуствени ситуации.


◊ ПОВЕЧЕ

Лучано Морпурго е роден в Сплит през 1886 г. Започва да се занимава професионално с фотография през 1915 г. в Рим. Признат е за един от най-значимите италиански фотографи на 20. век, като неговото творчество включва около 60 000 негатива.

Изложбата е съвместен проект на Централния институт за каталогизиране и документиране при Министерство на културното наследство и културните дейности на Италианската република, Посолството на Италия в България, Италианския културен институт в София и Министерството на културата на Република България.

Генерален спонсор на събитието е Дженерали България Холдинг ЕАД.  
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
24.11.2010 г. 15:31
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11218-edno-patuvane-iz-balkanite-izlozhba-na-italianskiya-fotograf-luchano-morpurgo