Изложби

Изложба на Кирил Кузманов в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на Програма "Скулптура"

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

Мъртва глава
Кирил Кузманов

23.11.–12.12.2010 г.

Откриване: 23.11., вторник, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов” 15


◊ ИЗЛОЖБАТА

Кирил Кузманов е един от малкото млади художници в България, за които е важно не само създаването на произведение, но и конкретното пространство, и най-вече зрителят.

В рамките на Програма "Скулптура", Галерия "Васка Емануилова" представя неговата самостоятелна изложба „Мъртва глава”, която авторът разработва като идеен проект от 2008 г. В нея той се занимава с фрагмента, остатъка, излишъка на материал в производствения процес, който остава встрани от икономиката на готовите продукти. Мъртва глава се нарича частта от определен детайл, която се добавя в процеса на отливане на метала с цел качественото изстиване на формата. След завършване на кристализацията тя се отстранява от основния продукт и се претопява. В този смисъл мъртвата глава е „ненужният” излишък на материала, необходим в производството, но оставащ встрани от по-нататъшната икономическа и културна употреба на продукта.

Изложбата на Кирил Кузманов представя мъртвата глава като обект, използвайки я за отправна точка в пресъздаване на самия процес на топене на метал. По този начин в неговата работа на мястото на продукта застава фрагментът, като се преобръща пазарната логика. Вместо завършени цялости, „качествени” форми и детайли в изложбеното пространство са показани остатъците, мъртви глави, носещи дефектите на производствения процес. Художникът работи с цялото пространство на галерията, като го насища с обекти, образи, звук, текст, директно намесвайки се в неговата архитектура. То е организирано така, че гледната точка на зрителя непрестанно да се променя, възприемайки отделни етапи от процеса на производство като този на топене, момента, в който мъртвата глава вече е отделена, или този, в който е създадено допълнително пространство, в което се налива метал.

За Кирил Кузманов процесът на топене на метал се превръща в отправна точка на разсъждение за човешкото съществуване в културните и политически условия на съвременността, за неговата фрагментарност и връзка с предмета и продукта като основни елементи на икономическо обръщение. Художникът нарушава традиционната представа за скулптура като определена цялост, показвайки в изложбеното пространство фрагменти – остатъци, звуци, видео, текстове, изписани в пода на галерията, стъклена призма, която пресича една от стените на пространството.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Кирил Кузманов (р. 1981 г.) завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия, София. Носител е на различни награди и стипендии. През 2006 г. печели голямата награда за млад художник на фондация „Св. св. Кирил и Методий”. Негови работи са включвани в гостуващи изложби на Националната художествена академия във Франция, Турция и Полша.

През 2009-2010 г. осъществява 11-месечно пътуване в Азия във връзка с продължаващия проект „Неопитомим е вятърът”. Последната му работа – Проект 0, стартира това лято в рамките на Проект 01, част от Фон: млади автори на Галерия Сариев. Проект 0 продължава до октомври 2011.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
19.11.2010 г. 21:03
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11197-izlozhba-na-kiril-kuzmanov-v-galeriya-vaska-emanuilova