Изложби

Изложба "Кьорави маймуни" на Владислав Георгиев

Изложба в галерия "Пистолет"

Изложба "Кьорави маймуни" на Владислав Георгиев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Пистолет" представя

Кьорави маймуни
Владислав Георгиев
 
19 ноември - 02 декември,

откриване 19 ноември, 20 ч.
Галерия "Пистолет", в мазето на ЧАЙКА, "Раковски" 122, вход откъм "Хан Крум"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата "Кьорави маймуни" на Владислав Георгиев илюстрира една фикция, поставяща човекоподобната маймуна в неизбежна и обречена ситуация, а именно маймуната се стреми към банана неизбежно, изяде ли го, е обречена на слепота. Заключена в това уравнение, което изглежда напълно правопропорционално, маймуната следва еднопосочната графика на своята еволюция.

"Кьорави маймуни" може да бъде приета като малък подготвителен ескиз към бъдещ проект, в който, при наличие на достатъчно мотивация, авторът би задълбочил концептуално работата си най-вече по отношение на грешните уравнения.

P.S. Подтикът за създаване на творбата се корени в детството на автора, както и на останалите хора от неговото поколение: всички помним любовта към трудно добития новогодишен банан. Когато авторът заминава за Германия като дете, едно от най-очарователните неща, които открива там, е изобилието от банани. И така в неговото съзнание се формира връзката между запада и бананите; съответно изтокът и липсата им. При скорошното си завръщане в България авторът си припомня своите бананови копнежи като най-точен израз на усещанията си в своята преоткрита родина.

Владислав Георгиев всеки ден изяжда поне един банан.

Автор:
Галерия "Пистолет"
Публикация:
17.11.2010 г. 23:03
Етикети:
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11182-izlozhba-kyoravi-maymuni-na-vladislav-georgiev