Изложби

"Дъщерята на рибаря". Художествена фотография на Георги Илиев

Изложба фотография в галерия "Възраждане"

"Дъщерята на рибаря". Художествена фотография на Георги Илиев


◊ СЪБИТИЕТО

На 23.11.2010 в галерия "Възраждане" ще се открие изложба художествена фотография „Дъщерята на рибаря” на Георги Илиев.

Изложбата ще продължи до 06.12.2010 г. в галерия "Възраждане", старинен Пловдив, ул. "Стоян Чалъков" 1


◊ ДУМИ НА АВТОРА

"Някога, твърде отдавна, живял на един остров рибар със своята жена. Те имали дъщеря, красавица..." Така започва една от многобройните приказки за дъщерята на рибаря, романтичния образ – символ на покорство, търпение и вярност.

Изложбата започна за мен преди повече от 3 години с първите снимачни дни от тази идея. Опитвах се постоянно да откривам в хората, които снимам, да открия най-реалистичния аналог на този образ. Жената и рибата винаги са се ползвали от артистите като силни метафори, често преливащи се в едно митично същество. Според мен открих начин да ги пресъздам красиви и тайнствени в обща атмосфера на тревога и очакване. Идеята е фотографиите да приличат повече на картини, в които светлината чертае контурите и облива само тези акценти, които най-силно поддържат интереса към приказката и палят въображението.

Изложбата ще включва 16 фотографии, всички с размери 50х70 и 60х80 см. Отпечатани върху канаваца за подсилване на картинния ефект. Всички са заснети между 2006 и 2009 г. в студиото ми и са посветени на въображаемия свят на очакване и ежедневни молитви към морето да върне отново техните най-близки мъже и бащи у дома. Ако разгледате изложбата, ще видите различните нюанси на състоянието на дъщерята на рибаря между красива жена и риба. Фотографиите са в любимите ми жанрове, там където плувам в собствени води – портретите и актовата фотография.

Георги Илиев, 2010

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
16.11.2010 г. 15:00
Посетено:
5074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11166-dashteryata-na-ribarya-hudozhestvena-fotografiya-na-georgi-iliev