Изложби

"Отблизо и далеч" - Светлозар Петков

Изложба керамика в галерия "Париж"

"Отблизо и далеч" - Светлозар Петков


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“ представя

„Отблизо и далеч“

Светлозар Петков

керамика


16.11.-04.12.2010


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

На 16 ноември в галерия „Париж“ се открива изложбата керамика „Отблизо и далеч“ на вече известния и утвърдилия се автор Светлозар Петков.

Художникът е завършил специалност „Графика“ в Националната художествена академия, което видимо дава отражение и в неговите керамични пана. Те са изчистени, с много леки и премерени акценти, ненатрапливи и некрещящи произведения на изкуството. Обикновено керамиката се свързва по-скоро със сувенирното и комерсиалното, но тук става дума за нещо съвсем различно, а именно - абстрактни керамични картини, които са високо естетически издържани.

Техниката на автора е от голямо значение за неговите произведения. Главното, което го вълнува, е сблъсъкът между традиционната форма на дадения предмет и нетрадиционната обработка на неговата повърхност. Така, той прилага някои похвати от класически графични техники, съчетани с кипящи и многоокисни глазури, както и цветни ангоби. Крайният резултат е едно абстрактно изкуство в света на керамиката.

Заглавието на изложбата „Отблизо и далеч“ също спомага много за по-доброто осмисляне на творбите. Отблизо даденият предмет може да се възприеме като нещо утилитарно и приложно, т.е чиния, ваза или купа, но отдалечавайки се - зрителят ще види едно интересно абстрактно керамично пано или скулптура.

Естетика, модерност и провокация към възприятията са думите, които най-точно описват тази изложба.

Експозицията ще продължи до 04.12.2010, като може да бъде разгледана и виртуално в сайта на галерия „Париж“.

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
15.11.2010 г. 16:02
Посетено:
2056
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11160-otblizo-i-dalech-svetlozar-petkov