Изложби

Изложба на Орлин Дворянов в "Червената къща"

Изложба в рамките на проекта „БРОД... или ако я нямаше тази стена“

Изложба на Орлин Дворянов в "Червената къща"


◊ СЪБИТИЕТО


Изложба „Конкретно и едновременно“
Орлин Дворянов


Откриване: 16 ноември, вторник, от 18.30 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща“

Изложбата може да се види от 16 до 26 ноември в зала „Безименна“ и зала „Гъливер“ на Центъра за култура и дебат „Червената къща“.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Къде сме, къде отиваме и какво помним…

В „Червената къща“ ще бъде представена поредната артистична изява по проекта „БРОД... или ако я нямаше тази стена“. В изложбата „Конкретно и едновременно“ авторът Орлин Дворянов експонира тематично обвързани по между си колажи, принтове и инсталации.

Концепцията на автора се базира основно на два от характерните проблеми на глобализиращия се свят – загубата на пространствена ориентация по отношение на опозицията „близо – далеч“ и обществената амнезия относно фактите и събитията от близкото и далечно минало. Преминаването от едно пространство в друго винаги е било свързвано с визуална загуба, която се компенсира от паметта и въображението. Днес всички живеят в динамична и визуално обременена ситуация, в която границите между дом, град, държава и континент се размиват. Огромното количество медийна информация, която всички получават ежедневно, трудно се поддава на структуриране. Това води до вкопчване в настоящето, в конкретните случвания и неща, и изключва необходимостта от предишен опит.

В инсталациите на Орлин Дворянов тази ситуация се представя чрез наслагването на различни визуални пластове. Късовете действителност се преплитат помежду си като създават асоциативни връзки, или оставят празни пространства, които могат евентуално да бъдат запълнени. И ако в колажите това е материално осезаемо, то в принтовете усещанията се уеднаквяват.

Изложбата може да се види от 16 до 26 ноември в зала „Безименна“ и зала „Гъливер“ на Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Откриването е на 16 ноември, вторник, от 18.30 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Идеята на проект „БРОД... или ако я нямаше тази стена“ е да представи пред българска публика поредица от изложби, пърформанси и филмови презентации, съставляващи основната част от реализирания през 2008 г. проект „БРОД – дни на младата българска култура”. Проектът е осъществен в Дрезден, Германия. Включва широк диапазон изяви, целящи да създадат визия за актуалните културни процеси у нас. Фокусът пада върху различното от вече познатото „източно изкуство“, представяно досега в Германия. Насоката е предимно към младите български артисти, родени по време на комунизма и израснали в годините на прехода. В същото време се отделя внимание и на някои утвърдени автори, работили на границата на политическите промени, като се търси линията на приемственост между тях и съвременното младо поколение. Куратор е Десислава Цонева, която по това време е културмениджър по програма „Роберт Бош” в Германска асоциация за късометражни филми AG Kurzfilm.

Проект „БРОД... или ако я нямаше тази стена“ обхваща предимно изявите в сферата на визуалните изкуства, като се акцентира върху показването на артпродукция, която до момента не е имала своята публичност в България.


◊ ЗА АВТОРА

Орлин Дворянов е сред хората, които имат най-голяма заслуга за навлизането на концептуалните изразни форми на изкуство в България. Някои го наричат „бащата на българския авангард” и „гуруто на пърформанса в България“. Роден е през 1951 г. в София. През 1981 г. завършва стенопис в Националната художествена академия. От средата на 80-те години на ХХ век започва да експериментира в области, свързани с пърформанса, инсталацията и художествената акция. Има артистични изяви в България, Германия, Франция, САЩ, Полша, Унгария, Турция, и Румъния. През 1990 г. става съучредител, а понастоящем е и председател на най-старото съществуващо до момента у нас независимо артсдружение – „Изкуство в действие”. Преподава „Неконвенционални форми в изкуството” към катедра „Изобразително изкуство” на СУ „Св. Климент Охридски”.


Автор:
Добрин Атанасов
Публикация:
14.11.2010 г. 14:21
Посетено:
2588
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11150-izlozhba-na-orlin-dvoryanov-v-chervenata-kashta