Изложби

Изложба конкурс за специализация в ателиетата на Сите де-з-ар

На 15 ноември ще бъдат избрани резидентите за 2011 година

Изложба конкурс за специализация в ателиетата на Сите де-з-ар


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба конкурс за специализация в ателиетата на Сите де-з-ар (Cite Internationale des Arts) - Париж,  Кунстлерхауз – Швандорф, Германия и ГЕДОК Бавария, Германия 2011

15.11.-25.11.2010

Откриване 15 ноември, понеделник, 18 ч.
ул. „Шипка” 6, етаж 3 и 4


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Тази година в ежегодния конкурс за специализация в Сите де-з-ар ще се съревновават 60 автори.

Обявяването на тези награди винаги е било свързано с много емоции за художниците, членове на СБХ. Конкурсът е един от най-престижните и най-устойчивите. Тази година се навършват 35 години, откакто той се провежда от страна на СБХ. Издържала на годините, надпреварата е с обновен и допълнен статут. През следващата година (само еднократно), избраните кандидати за Сите де-з-ар ще бъдат 10, за разлика от миналите години, когато специализантите бяха 12, за Швандорф ще бъдат двама, както е за трета година, а към това ще бъде обявена нова награда за жена художник – за пребиваване в Бавария по спогодба с Мюнхенското дружество на жените художнички (ГЕДОК).

На 15 ноември ще бъдат избрани резидентите за 2011 година и ще бъдат оповестени на откриването на изложбата в 18 часа.


◊ ИСТОРИЯ

Сите де-з-ар съществува като международна резиденция за хора на изкуството в Париж от 1965 година. Инициативата за създаването му е подета от фондация „Сите де-з-ар” в 1957, когато комитет, включващ г-н
Андре Малро - министър на културата на Франция, г-н Феликс Брюно - министър на външните работи на Франция, кметът на град Париж, представители на община Париж и др. поставят началото. Предвидено е да бъде построена сграда с идеята в нея да пребивават, специализират и работят творци от цял свят.

България е поканена и се включва в инициативата. Още от самото начало в Париж има български автори - от 1975 г. за конкурса отговаря Съюзът на българските художници.


Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
13.11.2010 г. 13:03
Посетено:
1626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11148-izlozhba-konkurs-za-spetsializatsiya-v-atelietata-na-site-de-z-ar