Изложби

Изложба "Срещата" в галерия "Астри"

Живопис, скулптура, текстил

Изложба "Срещата" в галерия "Астри"
"Интериор" - Емил Стойчев, маслени бои, платно, 70/80 см.


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Астри" представя
изложба
 
"Срещата"

Вежди Рашидов
Емил Стойчев
Георги Трифонов
Мариана Каракостова
Захари Каменов

 
  
Откриване на 16 ноември 2010 от 18 часа.
 
Изложбата ще продължи до 27 ноември 2010,
Галерия "Астри", ул. "Цар Самуил" 34, София.


◊ СРЕЩАТА

Карнавален кръстопът за гледни точки, близки и различни чрез личностно разбулване на загадки и отражения от времето и от света.

Георги Трифонов


През март 2009 Захари Каменов ги покани на изложбата си. Не знам коя магия беше по-силна: на инсталацията ”Каракачани”, на трепета на светлината в платната или на радостта от срещата.

И тогава те си дадоха дума: след една година да се видят пак тук, в тази галерия. Но не като гости, а като творци, изложили заедно произведенията си. Само че времето не прощава никому, вихърът ги завъртя и изтече доста вода оттогава...

Но все пак Срещата ще се състои; всеки от тях с таланта и изключителността си, с вглъбеността и отдаването, което само изкуството правят възможни.

Те присъстват!

Вежди Рашидов, Емил Стойчев, Георги Трифонов, Мариана Каракостова, Захари Каменов

И мигът е споделен.

Скулптурите, показвани от Вежди Рашидов, са от периода 2005-2008. Емил Стойчев, Захари Каменов и Георги Трифонов ще покажат по три платна, които са от последни периоди или не са излагани досега. Мариана Каракостова участва с текстилното си пано „Годишно време”.

 
◊ АВТОРИТЕ

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 в Димитровград. Учи в Художествената гимназия в София, а през 1978 завършва Художествената академия, в която в по-късните си години преподава, специалност „Скулптура” при проф. Д. Даскалов.

Участва в групови, тематични и самостоятелни изложби във всички по-големи градове в страната, в повечето европейски държави и световни културни центрове. Излага творбите си в повече от 45 самостоятелни изложби в Пловдив, Габрово, Базел, Париж, Варна, Варшава, Ст. Загора, Краков, Лондон, Димитровград, Делхи, Москва, Ереван, София, Истанбул, Амстердам, Токио, Анкара, Сапоро, Виена, Измир, Созопол, Сеул, Берлин, Вашингтон, Претория, Йоханесбург, Белград, Довил, Палма де Майорка и др. Признание за голямото му изкуство са: Награда за скулптура на Международния симпозиум в Бургас ’78 г., от Националната художествена изложба в Плевен ’78 г., Златен медал на Ватикана на името на Данте Алигиери ’81 г., Първа награда от Международно биенале на хумора и сатирата в Габрово ’83 г., за портрет на художника Борис Димовски (1983 г.), Почетен златен медал на Европейската академия за изкуства - Париж, “За изключителни заслуги към човешката общност” ’85 г.; Сребърен медал на Първото световно триенале на портрета в скулптурата в гр. Гданск, Полша през 1987 г., Награда на Световното изложение за изкуство на принца на Монако, 1987 г.; Почетен диплом на Министерство на културата на Армения през 1989 г.; Почетен диплом на фондация “Арт Хоризонтс” - Ню Йорк през 1989 г., Голямата годишна награда на СБХ за скулптура на името на Марко Марков през 1989 г., Наградата на веригата Юнекура – Япония през 1996 г., Наградата на асоциация “Арт диалог” за най-добър чужд автор за периода 1989-1996 г. Негови произведения се намират в почти всички галерии в страната, както и в много частни колекции и музеи в чужбина: Музей Пушкин - Москва, Фондация Лудвиг - Кьолн, Национална галерия - Ереван, Национална галерия - Варшава, Музея Маннцу - Токио, Музей Корита - Токио, Статис музеум Отаро - Япония, Фондация Екли - Париж, Музей Тилсен - Канада, Национална галерия - Анкара.

Вежди Рашидов е член на: международната Академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, Европейската Академия за изкуства, Парижкия есенен салон, Съвета за духовно развитие към Президента на Р България. Той е почетен гражданин на Армения, на гр. Кърджали, на гр. Мадан, на гр. Дулово, член-кореспондент на Българската академия на науките.

Удостоен е с държавни награди: Орден на заслугите І ст. на Република Украйна, Орден за заслуги и чест І ст. на Република Турция, Народен художник на Турция, с орден Стара планина І ст. от Президента на Република България.

 
Емил Стойчев е роден на 26 юни 1935 г. в София. От 1991 г. живее в Париж.

Наричат го “поет на четката”, сравнявали са таланта му със световни гении като Домие, Жан Кало, Гоя ... Сравнение с Гоя в личния му дневник е записал собственоръчно и Артур Лундквист, една от знаковите фигури на Нобеловия комитет за литература. Първата му самостоятелна изложба в Париж в началото на 90-те е в галерия “Пол Рикар” на “Шан-з-Елизе”. Пак в този период, Жак Ширак, тогава кмет на Париж, го кани в двореца “Багател” да направи изложба, дни след като там са събирали публика скулптури на Хенри Мур. 40 000 души се извървяват за 5 седмици пред творбите му, а асове в критиката оценяват високо изкуството на българина. Емил Стойчев е първият източноевропейски художник, излагал в този престижен салон на френската столица. По-късно попада и в елитна сбирка на модерната живопис и скулптура. Картината му “Дневник от лятото” съжителства в мащабна експозиция с образци на най-големите майстори на ХХ век - Моне, Пикасо, Шагал, Матис, Писаро, Роден, Сезар...

Творческата му биография започва през 60-те години, когато първата му изложба в България е свалена. Тогава 
Богомил Райнов купува почти цялата експозиция. Още през 70-те години Емил Стойчев се намесва в художествения живот в Париж.

“Картините му, безсмъртни като спомен, като икона... са платното на света”, писа за него през 1992-ра френската изкуствоведка Клод Буйяр (сп. “Симез”). “Цяла вселена. Уникален свят, несравним с никой друг”, оценява творбите му Ив Сен Жур, посланик в България (2004-2007), а сега президент на Гран Пале в Париж.

Емил Стойчев определя стила си като "фантастичен реализъм".

Eдинственият наш автор, който представя Източна Европа в каталога на аукционна къща "Друо".
Носител е на орден "Стара планина" I степен, две отличия на името на Владимир Димитров-Майстора (1979, 1985), голямата награда на Международното жури през 1989 г. - "Златен Езоп", най-високата степен на орден „Кирил и Методий” - огърлие, Доктор Хонорис кауза на Националната художествена академия.


Георги Трифонов е художник, поет и сценарист. Роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешка област.

Завършил Националната художествена академия в София. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката и илюстрацията. От 1973 г. участва в ОХИ в София и страната; в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия).

По негово предложение през 1993 г. се учредява фонд "Поддържане на изкуството" към СБХ.

Носител на международни и български награди, сред които: Голямата награда на СБХ "Илия Бешков" за рисунка (1985); награда на Асоциацията на френските художници (1996); наградата на Дружество "Гражданин" за култура и изкуство за 2000 г.

Автор на 7 стихосбирки, сред които "
Огледало и автопортрет" и на сценария "Пролом за безумци".


Мариана Каракостова е родена в София.

През 1994 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Текстил”.

Изложби:

1994 г. - Галерия "Шипка" 6 - обща изложба текстил
1995 г. - Галерия "Шипка" 6 - текстил
1996 г. - Галерия "Шипка" 6 - черно, сиво и бяло - изложба
1998 г. - Текстила (Фибри) - София
1999 г. - Изложба текстил, посветена на Марин Върбанов
1999 г. - Крепост Баба Вида, посветена на Марин Върбанов
2002 г. - Ивано проект ІІІ - японска ръчна хартия "Уаши" - Белград
2003 г. - Дарик радио - "Звук и цвят"
2004 г. - Арт 36 София - съвместно със Захари Каменов
2006 г. - Галерия "Алтера" - обща изложба на текстил
2007 г. - Галерия "Армони" - Анкара - съвместна изложба със Захари Каменов

 
Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. в град Видин.

През 1974 г. завършва НХА „Н. Павлович”, София, специалност „Живопис”. Работи в областта на графиката, живописта, керамиката, скулптурата, артинсталацията.

Творческите му изяви започват в началото на 80-те с изложби във Видин, София, Варна, Габрово и Пловдив, както и в Братислава и Мексико.

Следват десетки  изложби в Токио, Сапоро, Кокура, Ниагата и Отару в Япония, изложби в Утрехт, Амстердам, Ниимеген (Холандия), Анкара, Виена, Сеул, Париж, Дюселдорф, Белград, криптата на „Ал. Невски” в София, Катедралата в Амстердам, Швейцария, София, Видин, Варна, Добрич, Хайделберг, Страсбург.

Носител е на орден „Кирил и Методий” І степен.

Автор:
Вихра Пешева
Публикация:
12.11.2010 г. 14:12
Посетено:
1903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11142-izlozhba-sreshtata-v-galeriya-astri