Изложби

Откриваме Петото годишно време

На 11.11.2010 г в 11 ч. 11 мин. започва новият карнавален сезон

◊ СЪБИТИЕТО

По добра традиция празникът се организира съвместно с Община Габрово и се очаква лично кметът да обяви топ новините около карнавал 2011. Специални гости за случая са карнавалисти от Шумен, също карнавален град, начело с техния кмет, а във веселата суматоха ще видим малчугани от Детска градина „Младост”, ще срещнем Принц Карнавал и още...

Домът на хумора и сатирата е подготвил „венецианска” изненада: 30 венециански карнавални маски, авторска изработка на художничката Даниела Дочева-Кнежевич. С част от тях ще дефилират – почти като във Венеция! - младежи от Театралната формация „Движение” при ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев” в Габрово. Празникът ще бъде в зала 7.


◊ ДУМИ ЗА АВТОРКАТА

Даниела Дочева-Кнежевич е млада художничка, която за първи път гостува в ДХС. Рисува живопис, изработва венециански маски и маски за театрални спектакли и светски събития. Възпитаничка е на НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, специалност „Сценография за куклен и драматичен театър”. Още през 1983 г. печели бронзов медал на Шестия международен художествен младежки конкурс в град Хайвинка (Финландия). От 1987 г. рисува икони.

Участва в национални изложби за приложно изкуство и в колективни изложби в чужбина чрез програмата „Изкуство без граници”: Италия (1995), Белгия (1997), Германия (1998), Холандия (2000). На самостоятелните си изложби показва живопис, карнавални маски, иконопис и акварел (София, Бургас, Варна, Ловеч). Нейни икони се намират в частни колекции в страната и чужбина (Германия, Белгия, Италия, Швейцария, Сърбия, САЩ, Канада, Англия, Австрия, Франция и Русия). Алексий ІІ, патриарх на Москва и цяла Русия до 2008 г. също притежава нейна икона.


◊ ВТОРАТА ИЗЛОЖБА

Отново в зала 7 ще бъде открита другата най-нова изложба „Пъстър карнавал” - 55 плаката от фонда „Хумор на народите”. Чрез тях ще попаднем на карнавали в Белгия, Бразилия, България, Германия, Испания, Италия, Куба, Португалия, Франция, Шотландия. Най-често са изобразени големи процесии с характерни носии, традиционни карнавални фигури и карикатурни образи-кукли на известни личности. Отредено е място и на двама дарители от Франция: г-н Ив Гинярда и семейство от град Байол, посетило това лято Дома и подарило карнавални плакати от своя семеен архив специално за карнавалната изложба.

Най-новите карнавални изложби на четвъртия етаж в ДХС ще заредят публиката с жизнерадостната си атмосфера и ще събудят здравословни усмивки. Можем да се възползваме от карнавалната терапия до началото на декември, докогато експозициите ще са на разположение на зрителите, и дори да помислим как ще се маскираме на големия габровски карнавал през май 2011 година.

Припомняме само, че има едно малко условие за тези, които искат да откриват карнавалния сезон в четвъртък: да бъдат маскирани или поне да се появят с домино или друг карнавален аксесоар. Ако нямате достатъчно време за подготовка, отбийте се на щанда за сувенири в ДХС и ще намерите на съвсем символични цени карнавални котешки маски и шапки, подходящи за случая.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
10.11.2010 г. 08:33
Посетено:
856
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11122-otkrivame-petoto-godishno-vreme