Изложби

Изложба на Рене Магрит в София

В рамките на Петия Белгийски фестивал

Изложба на Рене Магрит в София


◊ СЪБИТИЕТО

GreenCat Gallery представя

първата изложба на прочутия художник сюрреалист Рене Магрит в България.
 
Събитието се организира от галерия "GreenCat" по програмата на Белгийското председателство на ЕС и в сътрудничество с Белгийския фестивал и Белгия-България-Люксембург бизнес клуб.

Творбите на Рене Магрит ще бъдат изложени от 11 до 25 ноември в хотел "Кристал Палас" на ул. „Шипка” 14, София.

Изложбата е в рамките на Петия Белгийски фестивал в София.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Това е първата изложба на прочутия художник в България. Експозицията ще представи някои от най-емблематичните му творби.

Рене Магрит е считан за най-харизматичния творец от движението на сюрреализма, световната му слава е повече от добре известна, а творбите му са част от музейни колекции в цял свят.

Произведенията, които ще бъдат представени в София, са официално припознати от „Наследство Магрит” (Magritte Succession) в Брюксел, Белгия, и включват:

Оригинален Офорт (ечинг): „Les amants”, 1928 г.
Оригинален Офорт (ечинг): „Le viol”; 1934 г.
Оригинален Офорт (ечинг): „La Trahison des images”; 1952 г., известен още като "Ceci n’est pas une pipe" (прев. „Това не е лула”).

5 платна, съставящи една творба: "L’evidence etternelle", издадени като литография върху платно; оригинал – 1930 г., собственост на Колекция Менил, Хюстън, САЩ (The Menil Collection; Houston USA).

Отпечатък по оригиналния гваш „Biere de porc”, 1937 г.
Отпечатък по оригиналния гваш „Confiture de cheval”, 1937 г.
Издадени от „Galerie nationale du jeu de paume”, Париж, Франция.

Тромпльой (Trompe l'oeuil) под стъкло: „La lunette d’approche”; Референция: „Наследство Магрит”, Брюксел, Белгия.
 
Отпечатък в техника "Силк скрийн" (Silk screen - нанасяне на изображения чрез използване на шаблон от копринено платно):
"Les mots et les images", във вида, в който е представен в "La revolution surrealist", Nr 12; 15 декември; 1929 г., „Наследство Магрит”, Брюксел.


• Официалното откриване ще се състои на 10 ноември 2010 г., от 19 часа в Кристал Палас Бутик Хотел, ул. "Шипка" 14, София


Представителите на пресата могат да разгледат творбите предварително. За информация и допълнителни уточнения моля свържете се с Надя Манева: 0878 946 914 или чрез имейл: greencatgallery@gmail.com
.
Автор:
Надя Манева, GreenCat Gallery
Публикация:
08.11.2010 г. 17:18
Етикети:
Посетено:
2045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11107-izlozhba-na-rene-magrit-v-sofiya