Изложби

Завръщане с крило на ангел

Галерия „Жорж Папазов” представя две изложби на двама много различни и много обичани автори

Завръщане с крило на ангел


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя:

„Завръщане” – изложба живопис на Николай Няголов

Откриване: 11.11.2010 г. от 18.00 ч. – Рилон център

 
„С крило на ангел” – изложба живопис на Нина Златева

Откриване: 12.11.2010 г. от 18.30 ч. – Новотел – Пловдив

 
◊ ЗА ИЗЛОЖБИТЕ

„Завръщане” е обратният път към традиционните мотиви на натюрморта и пейзажа. Традиционни, но не в рамките на академичния етюд, а като част от богатия творчески актив на Николай Няголов. През годините той експериментира, преминавайки от керамика към хартия и от маслена към акрилна боя; от много наситен, дори мрачен колорит към все по-интензивно изсветляване, търсейки въздуха в платната си, конструирани понякога като колони, друг път като паравани или „хармоники” за стена в мащабни размери. „Тази изложба – ми казва Ники Няголов – ще бъде съвсем обикновена. Чисто и просто живопис!”

„Чисто и просто живопис” е най-хубавото, което може да се случи в една галерия. Абстрактната живопис винаги се свързва и с илюзията – сам да си доразкажеш историята, да я доизмислиш; ако те застрашава - да я катурнеш като замък от колода карти и да започнеш изграждането на нов пасианс. Жокерите на художника обикновено са няколко ключови знака – да речем луна. Или звезди. Нещо като спирала или нещо като фар в далечината. Обикновено далечина, която няма общо с перспективата, а само с цвета. Абстрактната действителност като бягство от реалната; като творене на идеални миражи – градове или острови. Нещо като острови на блажените.

 
„С крило на ангел” на художничката Нина Златева се включва в диапазона на наивистичната живопис – с богата почва у нас и много близка до топлото сърце на българската публика. Има традиция и в съвсем новото родно изкуство – от без време отишлия си и много любим асеновградчанин Коста Форев, от изискания Ангел Василев, именития чешит отшелник Христо Христов-Йошката, самоукия и оригинален Георги Кононец, всепризнатия Ради Неделчев до по-младите Росен Рашев-Рошпака, Юлиян Кръстев и много други.

Наивът на Нина Златева е една безкрайна приказка, населена със символи на добротата – хвърчила, летящи хора и чадъри, крави в небето; говорещи чайници; защипани на простора ангелски крила до съхнещи чорапи. „Любовно” – една от най-типичните картини за Нина Златева: вълшебник със синьо шалче прегръща своето момиче в червено палто, а над тях двете им ангелчета с огромни криле летят в синхрон, съпровождани от ято риби. Картини, които утопично уверяват, че не е възможно нещо лошо да ни сполети. Ето и част от заглавията, описващи сюжетите: „Божествени дарове”, „Млечният път”, „Между земята и небето”, „Единствена моя”, „Цветни сънища”...


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Николай Няголов е възпитаник на художественото училище в гр. Троян, специалност "Керамика", а през 1988 г. завършва графика при проф. М. Бумов във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работи в областта на живописта, рисунката и неконвенциалните форми на изкуството. От 1989 г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив. Освен в престижни галерии в България (в „Жорж Папазов” – за шести пореден път), представя своето изкуство няколко пъти в Калифорния, САЩ, в галерия „Търнам грийн”, Лондон, „Дом Витгенщайн”, Виена, в галерии в Берлин... Участва в международни изложби и съвместни проекти в Белмонд, САЩ, в Гърция, Магдебург, в Торонто, Канада; Културен мост Германия-България и др.

 
Нина Златева завършва НХА – София, специалност "Консервация и реставрация". Шест поредни години работи като реставратор-ръководител на колектив към Националния институт за паметници на културата. От 1987 г. е член на СБХ, а от 2001 г. е приета за член на ICOMOS – Париж. Живее в Благоевград, но прави изложби в Швейцария, Холандия, Франция, Южна Корея, Германия, Австрия, Полша, Унгария, Македония, Гърция...

 
Две изложби на двама много различни и много обичани автори с широк кръг от почитатели.

Автор: Ина Мирчева
06.11.2010 г. 11:11
Посетено: 2484
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11092-zavrashtane-s-krilo-na-angel