Изложби

Арменски празници и делници

Фотоизложба за живота и празниците на арменците в България

Арменски празници и делници


◊ СЪБИТИЕТО

Арменски празници и делници

Фотоизложба за живота и празниците на арменците в България

От 10 до 19 ноември тази година в Художествена галерия – град Силистра, фотографът Юлиан Ангелов ще представи поредната си, тринадесета, фотографска изложба – „Арменски празници и делници”.

Целта на изложбата е да покаже културното многообразие и дълбочината на арменските традиции и култура по българските земи.

Силистра, 10-19 ноември 2010 г.
Художествена галерия, ул. „Симеон Велики” 35



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Арменски празници и делници” е фотографски разказ, заснет в продължение на дълги месеци из различни градове в България, където има арменски общности. Изложбата съдържа около 30 фотоса (с размер 40 на 60 см) на празненства и църковни служби, портрети на български арменци, сцени от ежедневието и бита на арменците в България. Всяка една фотография е подбрана измежду десетки или стотици други подобни и е подчинена на цялостната философия на събитието – да представи различните страни на арменството в България чрез един изцяло художествен похват.

В изложбата няма да видите познати лица на известни арменци, защото за тях и техните професионални успехи се знае всичко. Точно обратното – в „Арменски празници и делници” ще се срещнете с обикновените хора от Шумен, Силистра, Пловдив, Варна, Добрич и др., които имат своите ежедневни грижи и радости. И които носят спомена за тяхната почти непокътната и едновременно и близка до българските традиции, а в същото време и така непозната, култура и начин на живот.

Фотографиите са отпечатани на платно – материал, който прави така, че цялостното усещане за „Арменски празници и делници” е различно от това на повечето фотографски изложби и се доближава до ефекта от разглеждане на живописни платна.

„Арменски празници и делници” се осъществява под патронажа и с моралната подкрепа на Министерството на културата на Република България и на Посолството на Република Армения в България, както и е реализирана благодарение на помощта на „Уникредит Булбанк”.

Изложбата ще бъде показана първо в галерия „Средец” към Министерството на културата на Република България в София, а след това ще обиколи и другите градове в България, където има арменски общности. Поради вече заявения интерес, има голяма вероятност след това да „пътува” и в Армения и други страни.

В посочения линк във Фейсбук може да видите и администрираната от Юлиан Ангелов страница „Арменците в България”: http://www.facebook.com/pages/ARMENCITE-V-BLGARIA/149166978455957

"Арменски празници и делници" е само първата стъпка към реализирането на мащабен фотографски проект за арменците в България, чиято цел е да се издадат луксозни и с изключително добра полиграфия, предпечат и печат фотографски книги за историята, отделните аспекти на традиционната култура и религиозните паметници на арменската общност в България. Поради сериозността на начинанието, за реализацията му са необходими огромни средства и всяка идея за финансово подпомагане на този проект би била посрещната с радост.

Автор:
Публикация:
02.11.2010 г. 23:56
Етикети:
Посетено:
3026
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11061-armenski-praznitsi-i-delnitsi