Изложби

"Усмивката на Шопен" в Габрово

Изложба на сатирични рисунки

"Усмивката на Шопен" в Габрово



◊ СЪБИТИЕТО

Музеят "Дом на хумора и сатирата" - Габрово, приютява изложбата от сатирични рисунки "Усмивката на Шопен"

Откриване: 4 ноември 2010 г. от 17.30 часа
зала 3 на Веселата къща, Габрово


Изложбата е резултат от едноименния международен конкурс на Музея на карикатурата във Варшава по повод 200 години от рождението на великия композитор. Тя става възможна със съдействието на Полския институт в София и лично неговата директорка г-жа Анна Пахла ще открие изложбата. Гостуването е договорено през месец юни, когато ДХС представи своя изложба в полския град Легница. Там е „начертан” маршрутът на бъдещите изложби: Русе-Габрово-София.

Според Марек Войчех Хмужински, директор на Музея на карикатурата във Варшава, „Самият Шопен е бил талантлив карикатурист-аматьор и с успех е рисувал карикатури. Бил е известен със склонността си да се шегува, за което свидетелстват многобройните му „преобличания” и способността да имитира други хора.”


◊ ПОВЕЧЕ

В конкурса участват 552 автори от 52 страни. От получените 1413 рисунки, журито избира за изложбата 268 на 186 автори от 33 страни. Повечето от наградените произведения са на ...полски творци, явно те са имали най-верен усет, най-истински са почувствали Шопен и затова са работили най-успешно от всички. Сред наградените е и известният български карикатурист Румен Драгостинов, а в изложбата ще видим и карикатура от Валентин Георгиев.

Вечерта ще имаме възможност да се насладим и на Шопен – композитора чрез изпълненията на млади пианисти от Музикален клуб „Весела”.

Изложбата очаква своите ценители до 25 ноември.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
02.11.2010 г. 09:39
Етикети:
Посетено:
1206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11052-usmivkata-na-shopen-v-gabrovo