Изложби

(Не)видимите коридори на Студентски град

Изложба в рамките на проекта „БРОД... или ако я нямаше тази стена“

(Не)видимите коридори на Студентски град


◊ СЪБИТИЕТО

„Червената къща“ отново е домакин на поредната артистична изява по проекта „БРОД... или ако я нямаше тази стена“. Този път това е изложбата „Някой минава оттук...“ на художника Добрин Атанасов. Авторът размишлява визуално върху преходността на преходното пространство. Дали коридорът единствено свързва различните части на сградата? Или това е място, което води собствен живот? Знаем само, че той никога не е целта, която си поставяме, но почти винаги е пътят, който трябва да преминем.

Коридорите на общежитията в Студентски град са видимото място на невидими присъствия, на силуети и сенки, граница на реалното и абстрактното – граница, която играта на светлината често размива. За тази (не)видимост разказва Добрин Атанасов.

Изложбата съдържа цикъл от десет широкоформатни принта, базирани върху дигитално обработени фотографски изображения. Изходна точка са поредица от фотографии, заснети в коридорите на студентските общежития в София.

Изложбата може да се види от 3 до 12 ноември в зала „Безименна“ и зала „Гъливер“ на Центъра за култура и дебат „Червената къща“.

Откриване: 2 ноември, вторник, от 18.30 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Идеята на проект "БРОД... или ако я нямаше тази стена" е да представи пред българска публика поредица от изложби, пърформанси и филмови презентации, съставляващи основната част от реализирания през 2008 г. проект „БРОД – дни на младата българска култура”. Проектът е осъществен в Дрезден, Германия. Включва широк диапазон изяви, целящи да създадат визия за актуалните културни процеси у нас. Фокусът пада върху различното от вече познатото „източно изкуство“, представяно досега в Германия. Насоката е предимно към младите български артисти, родени по време на комунизма и израснали в годините на прехода. В същото време се отделя внимание и на някои утвърдени автори работили на границата на политическите промени, като се търси линията на приемственост между тях и съвременното младо поколение. Куратор е Десислава Цонева, която по това време е културмениджър по програма „Роберт Бош” в Германска асоциация за късометражни филми AG Kurzfilm.

Проект "БРОД... или ако я нямаше тази стена" обхваща предимно изявите в сферата на визуалните изкуства, като се акцентира върху показването на артпродукция, която до момента не е имала своята публичност в България.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Добрин Атанасов е роден през 1978 г. в Габрово. Завършил е специалност „Дърворезба” в Тревненската художествена гимназия и „Педагогика на изобразителното изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2003 г. до момента е преподавател в същия университет в дисциплините „Художествени акции и инсталации” и „Хепънинг и пърформанс”. Член е на сдружение „Изкуство в действие” и един от основните организатори и координатори на дейността му. Работи предимно в сферата на концептуалните изразни форми в изкуството. Има авторски изяви и участия в проекти с художествено-образователна насоченост в Германия, Италия, Чехия, Полша, Естония и други страни.


Автор:
29.10.2010 г. 15:41
Посетено: 814
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11018-ne-vidimite-koridori-na-studentski-grad