Изложби

"15 години несамота" в галерия "Актив Арт", Варна

Изложба на Марина Варенцова-Русева и Николай Русев

"15 години несамота" в галерия "Актив Арт", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт"
представя

"15 години несамота"

Изложба на Марина Варенцова-Русева и
Николай Русев


1 ноември – 1 декември 2010 г.

Откриване на 1 ноември (понеделник) 2010г., от 18.00 ч.,
галерия "Актив Арт", гр. Варна, ул. ”Дунав” 5 


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата “15 години несамота” е биографично събитие за двамата автори, тъй като с него отбелязват времето на своето съвместно творческо присъствие във Варна. Заглавието съдържа едно изобретено понятие “несамота”, чрез което обяснява, че самотата е основно творческо състояние пред статива в ателието, но  авторът излиза от него и дори преминава в неговата противоположност “несамотата”, когато творбите му започнат да функционират като културни факти - експонират се в галерии пред публика, започнат техни разнопосочни прочити от критици и медии. Следователно  “несамотата” съдържа в себе си авторовото самовглъбяване и изследването на творческата материя, и след това неговата противоположност, включвайки изкуството в системата на отношенията – между двамата художници като творчески дует, между тях и техните ценители, изследователи, приятели, колеги и ученици.

Израз на тази несамота е споделеното от един от колекционерите на картини - П. Андреев, в. "Пари": “Всичко в моята колекция е скъпоценно! В нея има много работи на стари майстори, към които съм толкова силно привързан, колкото към почти живата картина – лилии на Николай Русев, художник, които няма още 40 години”.

Марина Варенцова-Русева и Николай Русев са от авторите, които добре познават своето съвремие. Те работят активно по множество творчески проекти, тяхното присъствие бележи арт събития, семинари и фестивали, участват в национални и международни пленери. След дългото си отсъствие от страната и работа за църквите на Ватикана в Далмация, резултат, от която са монументални творби като “Тайната вечеря”, “Св. Георги”, “Св. Йоан” и др., Марина и Николай се завърнаха във Варна. Експозицията “15 години несамота” е първата им съвместна изява след изложба в сградата на Парламента. Идеята на авторите е в нея да покажат квинтесенцията от своето творчество - в тридесет и две творби са представени различните техники – маслена живопис, графика, рисунка и различните жанрове – пейзаж, натюрморт, портрет и др., в различните течения, в които са експериментирали – от класически реализъм до абстракционизъм. Тук могат да се видят някои от произведенията, участвали в самостоятелни и техни съвместни изложби – над 40 в централни галерии, институции и международни експозиции от Варна, Пловдив, София, Лондон, Ню Йорк, Анкара, Будапеща, и др. и от представяне в изложби и международни форуми в България, Англия, САЩ, Сърбия, Румъния, Хърватия, Австрия, Франция и др.
 
Авторите са избрали именно “несамотата” като обяснителен код за своята изява, защото тя включва и културните пластове, на които артистите са носители. Завършили художественото си образование в Санкт
Петербург в университета “Ал. Херцен” (под егидата на руския президент), те продължават да рисуват в най-добрите традиции на реализма като използват непосредствените впечатления от природата, особено прецизни са в предаването на формата, богатството на цветовете и полутоновете. Това е причината, поради която проф. д-р Бячеслав Бабияк (член на AIS) споделя за творчеството на Марина Варенцова-Русева: “Нейните картини приличат на снимки, но от друг жанр… Ако това са пейзажи, можете да стъпите в тях като забравите за двуизмерността на платното и рисунката, това е част от живата действителност, затворена в рамка”.

Автор:
29.10.2010 г. 13:36
Посетено: 1249
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11015-15-godini-nesamota-v-galeriya-aktiv-art-varna