Изложби

Изложба "В памет на Иван Кирков" в Галерия 8, Варна

Преди 40 дни си отиде от този свят една от големите личности на нашето време – художникът Иван Кирков

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "В памет на Иван Кирков" в Галерия 8, Варна
 „Човек се ражда бос, а го погребват с
обувки... защото междувременно се е
научил да ходи.”

Васил Попов

На 30 октомври 2010 година (събота от 14.00 до 19.00 часа) в Галерия 8 ще бъде открита изложба с творби на проф. Иван Кирков.

Изложените творби са собственост на няколко колекционери и приятели на художника, на които Галерия 8 благодари.


◊ IN MEMORIAM

Преди 40 дни си отиде от този свят една от големите личности на нашето време – художникът Иван Кирков. През последните години можеше да бъде видян да куцука, подпрян  на своя бастун, из улиците на Асеновград. Иван Кирков беше дребен на ръст, но колос в националната ни култура. Един изключителен талант с невероятна фантазия. Класик и модернист в същото време. И каква искреност в словото и картините му!

Иван Кирков е роден през 1932 в Асеновград. Завършва живопис като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. През 1961 година участието му в Първата младежка изложба с картината „До морето” се превръща в един от големите акценти на широка обществена полемика, а името му става синоним на нонконформизъм и дързост. Репутацията му на принципен противник на рутината и визуалната пошлост се утвърждава и с първата му самостоятелна изложба през 1969 г. Изумителната творческа активност на Иван Кирков, склонността му към експериментиране в различни области и жанрове, щастливото съчетание между интуиция и интелект в творбите му, го правят един от най-дискутираните съвременни художници.

При повече от 40-годишната му творческа дейност Иван Кирков се налага като един от най-неординерните български живописци, сценографи, илюстратори и педагози, израства в съзнанието на съвременниците си като явление, фокусиращо в едно дързостта и патоса, възторзите и разочарованията, премерения компромис и предизвикания риск на едно от най-активните и дискусионни поколения български творци и интелектуалци с неоспоримо място и принос в българската модерност.
                                                              
Бог го изпрати във вечността, а ние ще го обичаме, докато сме живи.  

Ат. Киряков, П. Змийчаров


Автор:
Борис Стателов
Публикация:
28.10.2010 г. 21:24
Посетено:
1446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11014-izlozhba-v-pamet-na-ivan-kirkov-v-galeriya-8-varna