Изложби

На върха – изложба на Самуил Стоянов и влиянието й върху глобалното затопляне

Наградатa за съвременно изкуство БАЗА 2009

На върха – изложба на Самуил Стоянов и влиянието й върху глобалното затопляне


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

На върха – изложба на Самуил Стоянов и влиянието й върху глобалното затопляне

29 октомври – 4 декември 2010

Откриване – 28 октомври (четвъртък), 18.00 ч.
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134
(вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")


Изложбата на Самуил Стоянов (р. 1975 г. в Добрич) в галерията на ИСИ – София е резултат от неговата шестседмична специализация в International Studio and Curatorial Program в Ню Йорк като носител на наградата за съвременно изкуство БАЗА – инициатива на Института за съвременно изкуство – София, реализирана съвместно с Фондацията за гражданско общество (САЩ).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В названието на изложбата се споменава глобалното затопляне, един от най-модерните политико-социални и културни дискурси на нашето време. Работите в експозицията засягат различните му страни като част от още по-мащабния проблем за взаимоотношенията на човечеството и околната среда. А за такава художникът смята и “трайните” постижения на цивилизацията – архитектурата, изкуството. Например в присъщия си меко-ироничен стил, Самуил Стоянов планира алпинистко “катерене” до върха на Бурж Халифа в Дубай, “визуализирайки” амбициите на сградата (и нейните инвеститори и архитекти) да надмине природните забележителности. Или представя реалната катастрофа на петролната сонда тази година и последвалия разлив в Мексиканския залив под формата на плуващи буци маргарин.

Към подобен синтетичен поглед спрямо означаващите елементи на “днес” се отнасят и вече христоматийни произведения на модерното изкуство от Владимир Татлин и Дан Флавин, и слънцето – рационално определено от Самуил Стоянов като “най-мощния известен ни енергоизточник”.

Работите в изложбата, притежавайки самостоятелно значение, са свързани в общ и комплексен проект, задаващ въпроси не толкова за нашето отношение към проблемите на инвайрънмента, колкото към способността ни критично да се ориентираме в света на трендовете, тяхната пропаганда и маркетинговите й стратегии.

Нищо чудно изложбата на Самуил Стоянов в галерия ИСИ наистина да окаже влияние върху глобалното затопляне – ако не по друг, то поне чрез начина, известен ни като „ефект на пеперудата”...


◊ ЗА АВТОРА

Самуил Стоянов живее и работи в Добрич. През 2001 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Керамика”. Прави самостоятелни изложби в София, Добрич и Виена. През последните години участва в повечето групови изложби, представящи новото българско изкуство в страната и чужбина, сред които: “(Гр)адски приказки”, СГХГ; „Важно съобщение”, СГХГ; „Визуално безсмъртие”, II Международно биенале за съвременно изкуство, Шумен - всички през 2006; „По следите на загубеното време”, СГХГ, 2007; „Нулева гравитация. Архитектура на социалното пространство”, Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня “Старинна”, 2008; “От идеология към икономика”, Държавен централен музей за съвременна история на Русия, Москва, 2009; “Места на паметта: архитектура и запаметяване”, галерия Стефан Стоянов, Ню Йорк, 2010 и др.

Самуил Стоянов е носител на наградите “Фонд за дебютни проекти в областта на съвременните изкуства и култура”, 2003; Първа награда от конкурса на МВнР „ЗАЕДНО от 1957 г.”, 2007; Наградата за съвременно изкуство БАЗА, 2009, и др.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
28.10.2010 г. 12:51
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11006-na-varha-izlozhba-na-samuil-stoyanov-i-vliyanieto-y-varhu-globalnoto-zatoplyane