Изложби

Изложба живопис на Силвия Павлова

"Пасионато" в галерия "Възраждане", Пловдив

Изложба живопис на Силвия Павлова


◊ СЪБИТИЕТО

На 02.11. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис „Пасионато” на художничката Силвия Павлова.

Изложбата ще продължи до
23.11.2010 г.

Галерия "Възраждане", Старинен Пловдив, ул. "Стоян Чалъков" № 1


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Сред най-младите софийски автори Силвия Павлова стои като скъпо и екзотично цвете. Още с първите си изяви тя впечатляващо наложи своя, строго характерен, фигуратив. Нейните женски лица, с остро изрязани линии, са чужди както на модните, сладникави понятия за хубост, така и на ренесансовите и барокови образци. Тези жени лъхат на екзотика и свобода, те носят своята женственост като амазонки от един нов свят. В пищната джунгла на цветовете човек губи контрол над сдържаността и вакханалията на възможно най-силните и контрастни тонове създава мощно електрическо поле, активиращо неочаквани и бурни емоции у зрителя.

Особено впечатляващи са пейзажите, построени върху основата на български фолклорни мотиви от приказки, легенди, носии, черги и прочее. Умелото вплитане на апликации в структурите на картините създава обтекаема обемност на фигуратива.

Най-новото в изложбата на Силвия са кукерските персонажи, игри и ритуали. В тях природният усет и вкус на авторката подчинява и съчетава, изключително умело и удачно, експанзията на цветовете, за да възпроизведе естествената им хармония.

В творчеството на авторката е закодирана дълбинната й връзка с българщината, която пълни питите на картините й с възможно най-уханния и прекрасен мед.

Краси Алексиева, 2010 г.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
27.10.2010 г. 11:39
Посетено:
2045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11004-izlozhba-zhivopis-na-silviya-pavlova