Изложби

Първа международна изложба-конкурс на карикатурата - София 2010

Градът, без който не можем

◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия ще представи

Градът, без който не можем

Първа международна изложба-конкурс на карикатурата - София 2010

27 октомври – 28 ноември 2010

Откриване: 26 октомври, вторник, от 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000 (вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представлява мащабно международно събитие, където се срещат и допълват различни стилове и тенденции в карикатурата, насочени към общата, актуална и все по-болезнена тема: човекът и градът.

Надхвърляйки границите на забавното, творбите подтикват към размисъл, налагат тревожни обобщения, напомнят за отговорността, която всички ние носим, за да бъде предотвратена надвисналата над света катастрофа. Същевременно, заредени с неунищожимата сила на смеха, карикатурите внушават и надеждата, че във властта на човека е да промени хода на събитията, отнасяйки се с грижа към земята - единствен и общ дом за всички.

За изложбата са представени 386 творби на автори от 50 страни. От тях журито е селектирало 78 автори от 29 страни с общо 96 карикатури.
 
В залата на СГХГ ще бъдат представени оригиналите на тези произведения, като техни уголемени копия се показват в експозиция на моста зад НДК.
 
При откриването на изложбата в СГХГ ще бъдат обявени наградените участници. Присъдени са І, ІІ и ІІІ награда и 10 специални награди от името на медийните партньори.
 
Амбицията на организаторите е изложбата да прерасне в ежегоден международен фестивал на карикатурата.

Изложбата се организира със съдействието на Столична община, секция „Карикатура” при Съюза на българските художници, FECO – България (Федерация на европейските карикатуристи), SRN – България (Организация за защита правата на карикатуристите).

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
24.10.2010 г. 16:20
Посетено:
1468
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10984-parva-mezhdunarodna-izlozhba-konkurs-na-karikaturata-sofiya-2010