Изложби

Шедьоври на фалшивото изкуство във Варна

Фалшификатор №1 излага авторски платна в България

Шедьоври на фалшивото изкуство във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Световноизвестният художник проф. Даниеле Донде и д-р Койчо Белчев имат удоволствието да Ви представят уникални фалшификати на най-популярните картини в света, рисувани от Ван Гог, Густав Климт, Пол Гоген, Клод Моне, Леонардо да Винчи, Реноар, Едгар, Дега и др.

На изложбата ще бъдат показани, за първи път в България, картини от най-новата авторска колекция на проф. Донде.

Изложението-разпродажба се организира от 21 до 27 октомври 2010 г. включително в хотел "Димят", бул. "Княз Борис I" № 111, гр. Варна.
 
Официалното откриване е на 21 октомври, четвъртък, от 18.00 часа във фоайето на хотел "Димят" - Варна.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Плеяда от бляскави жени ще оживее в първата за тази година у нас изложба на проф. Даниеле Донде.  Фалшикатор №1 в света е популярен с изработваните от него и екипа му копия на великите платна на старите майстори. През последните години фалшивите шедьоври обходиха най-големите български градове и украсиха домовете на мнозина колекционери и любители на изкуството. Сега проф. Донде за първи път ще представи пред българска публика авторски картини, изработени по нова технология и с различни от досегашните материали. След като ценителите по света видяха инкрустираните с камъни Сваровски портрети на едни от най-харесваните жени на нашето съвремие, с неугасващо желание да експериментира професор Донде се обръща към друга атрактивна техника. Отново привлечен от елегантната красота на Одри Хепбърн, от откровената женственост на Мерилин Монро и от обаянието на много други харизматични жени, този път художникът ги обсипва с брокат. Между 21 и 27 октомври във варненския хотел „Димят”, наред с популярните и търсени фалшификати на големите майстори, Даниеле Донде ще представи 6 авторски портрета от най-новата си колекция.  Откриването на експозицията ще започне от 18 часа на 21 октомври във фоайето на хотела.

Общо 40 платна ще съдържа експозицията. Сред тях ще бъде и копие на „Дървото на живота” на най-скъпо продавания в момента по света автор – Густав Климт. Акцентът ще бъде постен върху импресионистите Клод Моне, Ван Гог, Пол Сезан, Гоген и техните най-харесвани и най-търсени платна. Но любителите на живописта ще могат да избират още и между „Дамата с хермелина” на Леонардо да Винчи, „Ръченицата” на Мърквичка или натюрморта от 16. век с неизвестен автор. 

Цената на картините, между 600 и 1400 евро, е специално адаптирана не само към възможностите на българския пазар, но и към все още владеещата го криза, уточнява кураторката на проф. Донде за България Кина Комитова.

Даниеле Донде израства в заможно семейство на колекционери на картини в италианския град Кремона. Романтик и бохем, след смъртта на родителите си той бързо успява да стигне до фалит и е принуден да продаде богатата колекция от картини, която наследява. За негова изненада те до една се оказват фалшификати, продадени на родителите му като оригинали. Тогава Донде прави най-великото си откритие – да продава фалшификати като фалшификати. Започва да рисува копия на старите платна, пазарът поема всичко и скоро художникът вече се нуждае от помощ. Измежду 400 най-добри кописти в света избира 10, които да работят за него и поставя основите на школата си в Лугано. През 1984 г. патентова сертификат за фалшификати, с което практически ги легализира като произведения на изкуството. От музеи и частни колекционери, притежаващи шедьоври, получава правата да рисува копия на големите майстори. Така слага край на лъжливите фалшификати и създава ново направление в световното изкуство, познато под името „Фалшиво изкуство” (Faux art) или „Изкуството на репродукцията”. Художникът го нарича „авторско фалшифициране”, разпространява идеите и начинът си на мислене, те бързо са възприети навсякъде по света и се превръщат в глобално движение. Картините, нарисувани в ателието в Лугано, са максимално близки до знаменитите си оригинали, върху специално състарени платна, с ръчно изработени рамки и всички носят подписа на проф. Донде. Идеята е да бъде произведен втори оригинал, но на достъпна цена.

През 1990 г. Донде става професор и доктор на модерното и съвременно изкуство в нюйоркския университет. През 1999 г. в Женева получава Кристален глобус, който се присъжда само на най-заслужили личности.

През 1990 г. животът среща Даниеле Донде с Койчо Белчев – българин, финансист, съсобственик на мощната финансово-брокерска къща „Хейдън Стоун” на Уол Стрийт, единственият жив потомък на легендарната българска тютюнева компания „Марко Белчев и синове”. През 1992 г. двамата стават съдружници и оттогава заедно обикалят големите световни центрове и дават възможност на повече любители на живописта да наредят в колекциите си шедьоври на достъпни цени. На година продават около 3000-3500 картини. Сред клиентите им са София Лорен, лейди Даяна, Арнолд Шварценегер, Мадона, Франк Синатра, папа Йоан Павел Втори, Елизабет Тейлър, Бил Гейтс, Роман Абрамович, Мохамед ал Файед и други известни личности – от артистичния до финансовия елит на планетата.

Койчо Белчев живее в Швейцария. Постоянното му влечение към България става причина през 2002 г. авторските фалшификати да се появят и у нас, със специалното разрешение на Министерството на културата. Още през първата година тук са продадени 170 картини. Специално за българския пазар копистите започват да изработват фалшификати и на големите български художници Владимир Димитров-Майстора, Мърквичка и Иван Ангелов. Разбира се, и у нас всеки собственик на уникален фалшификат получава сертификат, удостоверяващ, че картината е създадена от единственото в света лицензирано студио за фалшификати на проф. Донде.

През миналата година в различни градове на страната бяха организирани 10 изложби с авторски фалшификати на проф. Донде. През тази година ходът на експозициите ще тръгне от Варна и това ще е петото гостуване на фалшивите шедьоври в морската ни столица. Около 20% от картините на всяка от изложбите досега са били откупувани. Най-скъпо продадената картина във Варна е натюрморт от 16. в. - за 2 200 евро. Докато по света фалшификатите на Донде са изключително търсени от богатите и известните, у нас копията на шедьоври се купуват предимно от т.нар. средна класа. Вероятно защото не носят характеристиките на инвестиция, елитът не проявява голям интерес към тях. Любителите на естетиката обаче намират шанс да станат собственици на прочут шедьовър, макар и „оригинален фалшификат”.


Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
19.10.2010 г. 16:47
Етикети:
Посетено:
1332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10952-shedyovri-na-falshivoto-izkustvo-vav-varna