Изложби

"Трески от Дървото на Живота" - Явор Ичков в галерия "Париж"

Изложба дървопластика

"Трески от Дървото на Живота" - Явор Ичков в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“ представя

„Трески от Дървото на Живота“

Явор Ичков


дървопластика

21.10.2010–10.11.2010

На двадесети октомври в галерия „Париж“ се открива изложбата с дървопластики на младия автор Явор Ичков. Авторът прави своя първи сериозен дебют с тази експозиция, а публиката определено ще бъде изненадана от този нов прочит на дърворезбата и въобще на творенията, направени от дърво. Ще бъдат показани единадесет дървени пана, които представляват истински модерни картини, направени с изключителна деликатност и огромно чувство за естетика. Някои от тях са изящни миниатюри от дърво, а други са сякаш вградена картина в картината.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Основните образи в картините на Явор произтичат от главните библейски символи – рибата, жената, змията, а често бива интерпретирана и сцената Рождество. Изобщо темата за майчинството особено много вълнува автора. Тази сакрална връзка между майката и нейната рожба е предадена от Явор Ичков много знаково - майката с цялото си тяло закриля и сякаш „поглъща“ в утробата си своето малко беззащитно новородено. Даването на живот е основополагащ символ в тези пана – от една страна, е възкресено
от автора мъртвото дърво за своя нов живот, от друга страна, майката дава живот на своето дете, а от трета и всъщност най-важната страна, Бог ни е дал вечен живот на нас чрез своето Дърво на Живота, но уви, ние го изгубваме, заради първородния грях.

В пълен унисон с изложбата е мисълта на големия английски поет и художник
Уилям Блейк - „Изкуството е дървото на живота, а науката – дървото на смъртта“. Именно изкуството поражда в нас тази мистична и необяснима духовна еуфория породена от съпреживяването на творбите и от полета ни над ежедневността.

Надяваме се всеки на тази изложба да открие своята тресчица от Дървото на Живота.


Експозицията може да бъде разгледана до 10 ноември, както и виртуално в сайта на галерия „Париж“.


Автор:
Надя Павлова
Публикация:
19.10.2010 г. 13:57
Посетено:
3297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10937-treski-ot-darvoto-na-zhivota-yavor-ichkov-v-galeriya-parizh