Изложби

Самостоятелна изложба на Рада Букова в галерия "Васка Емануилова"

Инсталация от фотографии и триизмерни обекти, и селекция от документални видео материали

Самостоятелна изложба на Рада Букова в галерия "Васка Емануилова"
Рада Букова, "Сляпо", 2006, градска скулптура, куче, цветна фотография, дигитален принт, 150Х150см.


◊ СЪБИТИЕТО

Пейзаж с камък
Самостоятелна изложба на Рада Букова


21 октомври – 14 ноември 2010

Откриване 21 октомври (четвъртък), 18.00 ч.
Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ,
бул. "Янко Сакъзов" 15, София 1527


◊ ИЗЛОЖБАТА

В последния си проект художничката работи като наблюдател на околната среда и творбите на други автори. Събирайки визуален материал в градовете или сред природата, тя постепенно натрупва колекция от снимки и започва изследване върху необяснимите и загадъчни сходства между обекти от различно време и на различни места по света. Причината за това действие са някои важни въпроси: Забелязваме ли парковите скулптури? Имаме ли желание да ги разглеждаме и да мислим за тях? Интересува ли ни защо са поставени точно тук, а не там? Различаваме ли ги от други неща наоколо? Изкушаваме ли се да ги „употребим” по нестандартен начин? А каква всъщност е връзката между парковата скулптура и природата?

Изложбата съдържа инсталация от фотографии и триизмерни обекти, както и селекция от документални видео материали по темата. Тя ще оформи визуален архив на избрани примери в парковата скулптура, тяхното аналитично възпроизвеждане, и ще пресъздаде едно почти изкуствоведско изследване на тема „Форма, функция и материал”. 

Целта на проекта е да възникне дискусия върху качествата на художествени обекти, създадени да съществуват в обществени пространства и да привличат не само погледи, но и мисли. Това е причината изложбата да се провежда в рамките на програма „Скулптура” на Галерия "Васка Емануилова", в непосредствена близост до парк Заимов, населен със скулптури.


◊ ЗА АВТОРА

Рада Букова (р. 1973 г.) завършва специалност Сценография (1997 г.) в НХА, София. През 2002 г. се дипломира в Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, Париж. През 2008 г. е първият носител на Наградата за съвременно изкуство БАЗА. Живее и работи във Франция и България.

Участвала е в множество изложби в Париж и София, както и в Ню Йорк, Берлин, Сеул и др. Сред основателите е на няколко творчески групи и формации и е автор на над 40 кураторски проекта. Работи с видео, скулптура, звук, инсталация и пърформанс.

Зарежда творчеството си с отпратки към общи места, един вид шаблон, създаващ извънкадърно пространство и паразитиращ над всеки вид прочит. Фокусира именно върху това пространство за сметка на самия образ. Зрителят често е поставен пред изживяването, където “виждам” означава всъщност “припознавам” и където възприятието е направлявано не толкова от образа, колкото от податките за интерпретация.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
18.10.2010 г. 22:32
Посетено:
1611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10933-samostoyatelna-izlozhba-na-rada-bukova-v-galeriya-vaska-emanuilova