Изложби

Изложба на Борис Кисьов в галерия "ЛИК"

Вечният, древен дух на Родопа

Изложба на Борис Кисьов в галерия "ЛИК"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК”
представя

Борис Кисьов

“Родопа – миг и вечност”

самостоятелна изложба

20 октомври – 9 ноември 2010

откриване – 20.10., сряда, 18.30 ч.
Галерия “ЛИК”, ул. ”Лайош Кошут” № 37


◊ ИЗЛОЖБАТА

Борис Кисьов е роден в гр. Смолян. Завършил е “Средно специално художествено училище за приложни  изкуства” в гр. Смолян  през 2002 г., със специалност “Художествена обработка на металите”. Оттогава се занимава само с живопис. Художникът има три самостоятелни изложби в гр. Смолян. Участвал е в осем общи изложби в гр. Смолян и пленери в Италия. Всичките му творби са посветени на красотите на Родопа планина.

В пейзажите на Борис Кисьов изобразеното географско място не е само конкретен топос, а разкрива отношението на автора към красотата на природата. Важно е кое е живописваното място, защото вдъхновението на художника е неговият роден край – Родопите. Авторовото постижение е, че успява да  пренесе чувствата, които планината събужда у него, и в сърцето на зрителя. Картините на младия художник напомнят стила на старите майстори – класиката в българската живопис. Гледните точки ни препращат от гледки с широк хоризонт към близки кадрирани мотиви с улички и къщи. Селският бит, така чужд вече на градския човек, все още е реален в неговите картини. Багрите греят и стоплят душата. Така картината става молитва от форми, намерила чувствата, багрите и усещанията за Бог в себе си. Вечният и древен дух на Родопа, който търси, по своята вътрешна потребност, своите собствени композиции, изразни средства и багри.

Картината е и онази част от душата, която искаш да споделиш с другите човешки души. Тя ще е понятна и красива, когато докосне струните на Вашия дух. Тя е и познанието, и любовта на твореца.

Всъщност всеки търси своята картина - търси да види собствения си идеал за красота, субективен и подложен на влиянието на времето, промените, причините и следствията, усещанията и чувствата.  
                                                                        
Румяна Велинова

Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
16.10.2010 г. 21:50
Посетено:
4426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10919-izlozhba-na-boris-kisyov-v-galeriya-lik