Изложби

"Седмият хълм" - изложба на Атанас Хранов в Галерия "Резонанс", Пловдив

Изложба живопис и скулптура

"Седмият хълм" - изложба на Атанас Хранов в Галерия "Резонанс", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

"Седмият хълм"
изложба живопис и скулптура на Атанас Хранов


19 октомври - 3 ноември 2010

откриване 19.10.2010, 18 часа
Галерия "Резонанс", Пловдив, ул. "Парчевич" 14  


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Най-лесното е да кажем, че Атанас Хранов е отдал почит към българската литература. Че е направил книга от камък, събрала няколко прашинки от словото, живяло и звучало, живеещо и звучащо сред безвремието на вечния град.

Че е открил онези бели стихове, които празнуват живота, събират крехката му красота и я превръщат в осъзнат празник. Които подкрепят слабия човек и го пренасят към куража, умението да обича и признателността.

Такива бели стихове в българската литература има малко. Възхвалата на живота, светлата поезия на дишането винаги е оставала разпиляна, недовидяна, нека признаем – неразбрана и неразбираема за четящия българин.

Той, четящият българин, предпочита поетът да протестира, да се бунтува, да въстава и, в края на краищата, да загива. За него веднага има ореол, място в читанките и забрава.

Помнят го и не го четат.

Преподават го, но не го разбират.

Почитат го и така го отхвърлят.

Скръбта, страхът, ужасът, стонът, проклятието, саможертвата, крайното отчаяние, героичният жест са превзели огромната територия на българската поезия, а и на българската литературата изобщо. В тях животът е неуютен и предизвиква тъга.

Малко място в нея има за това как да се живее щастливо, как да се изпитва радост от безценния дар на Бога. Почти не се срещат прекрасни като лирика и светли като емоция стихове, които укрепват вярата, премостват те към вечните въпроси. Които те уравновесяват. Връщат ти хармонията.

В този дълбок и особен поглед към българската поезия е ценното в жеста на Атанас. Сякаш го е направил, за да се убеди, че не е сам в тази дълбока вяра в живото, в извиращата възхита от света, в непреодолимото си преклонение пред красотата. Да се увери, че освен цветове, има и думи.

Да, всичко това е много лесно да се каже, още по-лесно е да се види. Но в него ще има и заблуда. Както в картините му има много разрези, прорези, процепи, проломи към другите светове, отвъд зримия, както пространството в тях невидимо излъхва очарователна тайнственост и мамеща дълбочина, така и в случая има друг план.

Това не са думи, които Атанас Хранов Хранов е взел от българските поети и ги е вдълбал в камъка. Това са думи, които той просто връща на камъка, за да ни покаже, че той, камъкът, е по-голям от нас. Че камъкът ще продължи да живее и след нас, но това не бива да ни натъжава, не бива да ни кара да изпадаме в униние.

Това е дълбок поклон пред вечността и благодарност, че ни е подарила един от своите мигове.

За нас остава радостта от споделените мигове с Атанас Хранов.

Гледайте на тези каменни павета като прашинки в огромния часовник на Бога.

Благодаря му. Благодаря ви.
 
Александър Секулов


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Атанас Хранов (1961)

Завършва Национална художествена академия през 1987 г., специалност „Резба” при професор Антон Дончев.

Работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Характерни за автора материали са дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция. Автор е на над 40 самостоятелни изложби, участва в множество общи инициативи и кураторски проекти.

Живее и работи в Пловдив.


Индивидуални изложби:
Галерия “Ракурски”, София; галерия “Жорж Папазов”, Пловдив; Галерия “Naturelle”, Мюнхен; галерия “Schloss von Hohenaschau”, Германия; 88 Gallery, Люксембург; Галерия “Melina Merkuri”, Хидра, Гърция; Градска художествена галерия, Пловдив; галерия “Юка”, Варна; галерия “Пролет”, Бургас; галерия “Ата Рай", София; галерия “Старинна”, Пловдив; галерия “Артин”, Варна; галерия на Френски културен институт, София; галерия “Досев”, София; галерия „Дяков”, Пловдив; галерия “Лукас”, Пловдив; галерия “Арт 36”, София.

Колективни изложби:
. “Кирилицата”, Брюксел, Европейски парламент (2008);
. 10/5/3, Национален изложбен център, София, куратор Румен Серафимов (2006); Salzburg München Bank, Мюнхен (2005);
. “Артбордове”, Градска художествена галерия, съвместно с Александър Секулов (2005); Castle from Hohenaschau, Германия (2004);
. “Ре хартия”, галерия “Сариев”, Пловдив (2004);
. „Дон Кихот”, галерия “Жорж Папазов”, Пловдив (2004);
. „K-Galerie“, Мюнхен, Германия  (2004);
. галерия „ Slapansky/Slapansky”, Мюнхен, Германия (2003);
. „Galerie Vinizki“, Мюнхен, Германия (2002);
. Българско изкуство, Дъблин, Ирландия (1999);
. Corcum Museum, Горинхем, Холандия (1999);
. Българско изкуство в Кувейт (1997); Campo&Campo, Антверпен;
. Белгия (1997); „Човекът и документа”, Баня Старинна, Пловдив (1996);
. „О, богове”, галерия Арт 36, София (1995);
. Артекспо, Будапеща, Унгария (1994); De Leile Gallery, Антверпен, Белгия (1994); галерия “Burgwegel”, Германия (1994); 100 Gallery, Малта (1992).

Награди:
. Награда Пловдив за изобразително изкуство (2001);
. Награда на галерия „Дяков” (2004).

Автор:
Галерия "Резонанс"
Публикация:
14.10.2010 г. 15:07
Посетено:
2859
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10901-sedmiyat-halm-izlozhba-na-atanas-hranov-v-galeriya-rezonans-plovdiv