Изложби

Наследено – фрагменти от архитектурното наследство на Варна

Изложба по повод Световния ден на архитектурата и 45 години от създаването на САБ

Наследено – фрагменти от архитектурното наследство на Варна


◊ СЪБИТИЕТО

По повод 45-годишнината от създаването на Съюза на архитектите в България и Световния ден на архитектурата, който по решение на XX сесия на Международния съюз на архитектите от 1996 г. се отбелязва всеки първи понеделник на месец октомври, Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите организират редица прояви в цялата страна.

Във Варна на 4 октомври от 18.00 ч. в Дома на архитекта, ул. „Мусала” 10 се открива изложбата „Наследено – фрагменти от архитектурното наследство на Варна”, подготвена от членове на варненските структури на КАБ и САБ, със съдействието на Община Варна.

• Пресконференцията е насрочена за 13.30 ч. в същия ден.

. Участват: арх. Димитър Стефанов – председател на УС, Дружество САБ – Варна; арх. Георги Минчев – председател на Регионална колегия, КАБ – Варна; арх. Станчо Веков – член на Контролния съвет на САБ и на ръководството на Дружество САБ – Варна; арх. Владимир Попов - член на ръководството на Регионална колегия, КАБ – Варн; арх. Тодор Даскалов - член на ръководството на Регионална колегия, КАБ – Варна; арх. Веселин Василев - член на ръководството на Регионална колегия, КАБ – Варна и Николай Савов – изследовател на културното наследство, писател.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Наследено – фрагменти от архитектурното наследство на Варна” представя фрагменти от богатото архитектурно наследство на града от края на XIX и началото на XX век. Показани са онези забележителни примери на архитектурното творчество - обществени сгради и частни домове, които оформят неповторимия европейски облик на морския град. Присъствието в изложбата на архитектурни обекти, реконструирани и добре поддържани, извежда на преден план експертната грижа за архитектурните паметници и засилващото се обществено внимание върху опазването и съхраняването на недвижимото културно наследство в България.

Фасади, капители, колони, скулптурни украси и други характерни детайли от варненския архитектурен пейзаж са акцентите на тази естетска изложба, създадена със средствата на дигиталната фотография, архитектурния чертеж и колажа. Авторите не пропускат да забележат и зеления градски пейзаж с разнообразни дървесни видове, цветни площи и паркове, които допълват и изтъкват архитектурния замисъл.

Част от изложбата „Наследено – фрагменти от архитектурното наследство на Варна” е и макетът на монументалната чешма от бял мрамор и позлата, шедьовър на османското архитектурно и калиграфско изкуство (1836), за който разказва в книгата си „Чешмата на султана” Николай Савов.

Изложбата, която вече гостува в галерия „Gallateria” в Истанбул - културната столица на Европа 2010 г., е част от идеята Варна – културна столица на Европа 2019 г.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
03.10.2010 г. 19:30
Посетено:
1317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10823-nasledeno-fragmenti-ot-arhitekturnoto-nasledstvo-na-varna