Изложби

Изложба живопис "С моите съвременници" на Йорданка Павлова

С изложбата се открива новата учебно-творческа година в читалище "Просвета-1927" Варна

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 септември от 17.30 ч. в галерия АС-Арт, град Варна се открива изложба живопис на варненската художничка Йорданка Павлова, с която се дава начало на новата учебно-творческа 2010/2011 в читалище „Просвета-1927”, квартал Аспарухово.

Йорданка Павлова е художник, с богат дългогодишен опит, индивидуално развила се в свой собствен живописен свят. Голяма любов тя отдава на портретирането и пейзажната живопис.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В настоящата експозиция
Йорданка Павлова представя двадесет маслени портрета на свои съвременници – роднини, приятели, нейни колеги от завода, в който е работила като художник, нейни курсисти, на които е преподавала изобразително изкуство, както и автопортрети. Тридесет пастелни портрета на участници от фолклорни формации по национални събори, които Павлова е посещавала и рисувала между изпълненията.

Художничката носи спомен и разказва с умиление за всеки нарисуван. Портретите й представят една галерия от уникални образи, близки, понятни… С характерния си стил на живописване, чрез фрактурното натрупване на боите, сигурните енергични мазки, тя изгражда интересни, самобитни и неподправени образи. Вълнуващо и неподправено чувство струи от всеки художествен образ и когато ги гледаме, ние улавяме силата на човешката душевност, колоритността на творческата душа.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Йорданка Павлова е родена на 29 февруари 1929 г. в с. Дяково, Кюстендилско. Започва художественото си образование с обучение при големия български художник и ненадминат майстор на акварела Атанас Щъркелов.

През 1966 г. завършва Факултета по изобразително изкуство на Народния университет при БПС във Варна. Работи на хонорар при художника фирмописец Кирил Дюлгеров и в художественото ателие на Варненския театър и опера с художниците Владимир Мисин, Иван Лингорски, Панчо Коюджуклиев и Анастасия Равноустова. С конкурс заема длъжността художник в комбината за дизелови двигатели “Васил  Коларов” от 1962 г. до 1984 г. Междувременно учи живопис в школата на Йордан Денев във Варна. От 1973 г. е член на СБХ и оттогава участва в общи и регионални изложби на съюза.

Автор:
Здравка Ненова
Публикация:
30.09.2010 г. 13:07
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10805-izlozhba-zhivopis-s-moite-savremennitsi-na-yordanka-pavlova