Изложби

Изложба на номинираните за наградата "Гауденц Б. Руф"

Наградата „Гауденц Б. Руф” за ново българско изкуство ще бъде раздадена за четвърта поредна година


◊ СЪБИТИЕТО

Shortlist 2010

Изложба на номинираните за наградата "Гауденц Б. Руф"
 
Изложбена зала "Райко Алексиев", ул. "Раковски" 125
 
4-22 октомври 2010
 
Откриване 4 октомври, понеделник, от 18 ч.
Съобщаване на отличените 17.30 ч.
 
   
◊ НАГРАДАТА

Наградата, учредена в 2007 г. от г-н Гауденц Б. Руф, бивш посланик на Швейцария в София, си поставя за цел да подкрепя художествените изяви в областта на визуалните изкуства. Финансира се от швейцарски фонд. Всяка година, след провеждането на конкурс, двама художници от категориите „Млади творци” и „Утвърдени творци” се удостояват с наградата, възлизаща съответно на 2500 и 4000 евро.

Носители на наградата за 2007 г. бяха Светозара Александрова и Красимир Терзиев; за 2008 – Бора Петкова и Аделина Попнеделева, а за 2009 – Стефания Батоева и Надежда Олег Ляхова.

Съставът на журито периодично се обновява на ротационен принцип. През 2010 г. негови членове бяха Лоран Хеги, директор на Музея на модерното изкуство в Сент Етиен, Франция; Дарко Сенекович, изкуствовед от Цюрих, Швейцария; българските изкуствоведи и куратори от София, Весела Ножарова и д-р Мария Василева и художникът Правдолюб Иванов.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година в състезанието се включиха с проекти 111 творци, с двадесетина повече от миналата. На сесията си през май журито избра за участие във втория кръг на конкурса следните художници:

• Категория „Млади творци”:
Стела Василева, София; Велизар Димчев, Пловдив; Калоян Илиев-Кокимото, Варна; Кристина Иробалиева, София/Женева; Луиза Марган, София/Виена; Петър Минчев, Варна.

• Категория „Утвърдени творци”:
Гълъб Гълъбов, София; Даниела Костова, Ню Йорк; Иван Костолов, Пловдив; Владимир Митрев, София/Берлин; Десислава Морозова, София; Иван Мудов, София; Орлин Неделчев, Варна; Симеон Симеонов, София; Валентин Стефанов и Нина Ковачева, София/Париж; Симеон Стоилов, София.

Техни творби са представени в каталог и в изложбата SHORTLIST 2010 / НОМИНАЦИИ 2010, която ще бъде открита на 4 октомври, в 18.00 ч., в галерия „Райко Алексиев”, София.
   
За реализацията на няколко от творбите, включени в експозицията, фондът на наградата отпусна допълнителни средства, възлизащи на няколко хиляди евро.

Журито ще определи носителите на наградата „Гауденц Б. Руф” за 2010 г. в двете категории в деня на откриването на изложбата – 4 октомври.


• Имената на наградените ще бъдат съобщени на журналистите в понеделник, 4 октомври, в 17.30 ч. в галерия „Райко Алексиев”.

За присъстващите представители на медиите са запазени каталози и фотографии на творбите от изложбата върху CD ROM. Ще има възможност за интервюта с г-н Гауденц Б. Руф и членовете на журито.


Автор:
СБХ
Публикация:
29.09.2010 г. 16:43
Етикети:
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10795-izlozhba-na-nominiranite-za-nagradata-gaudents-b-ruf