Изложби

Изложба "От Дома на хумора и сатирата - с усмивка"

Гостуваща изложба по случай Световния ден на усмивката

Изложба "От Дома на хумора и сатирата - с усмивка"


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 октомври т.г. за единадесети пореден път ще бъде отбелязан Световният ден на усмивката – ден, посветен на доброто настроение и добрите дела.

Верен на мисията си да весели хората и да ги приобщава към ценностите на хумористичното изкуство, Домът на хумора и сатирата тази година ще раздава усмивки на чуждестранните туристи, почиващи в курортния комплекс „Камчия” на нашето Черноморие.

На 1 октомври в хотел „Орфей палас” ще бъде открита изложбата „От Дома на хумора и сатирата – с усмивка”. Колекцията от фонда „Хумор на народите” включва 40 творби на големия майстор на карикатурата Борис Димовски – илюстратор на сборника „Габровски шеги”, добър приятел на Веселата къща и почетен гражданин на Габрово. Изложбата е и своеобразен жест на почит към таланта на художника в навечерието на 85-та годишнина от рождението му.     
            
В курортния комплекс „Камчия” по традиция почиват руски граждани – семейства, ветерани от войната, ученици и младежи. Някои от тях преди години са посещавали страната ни и Габрово и пазят добри спомени от столицата на хумора. Сега чуждестранните гости ще имат възможност да опознаят и габровския хумор, благодарение на екземпляри от сборника „Габровски шеги” на руски език, които придружават гостуващата изложба.

 

◊ ДЕНЯТ НА УСМИВКАТА

Световният ден на усмивката се отбелязва за първи път през 1999 г. В емблема на празника се е превърнало познатото ни усмихнато жълто личице, което си има автор. За първи път го е нарисувал американският художник Харви Бол (Harvey Ball) през 1963 г. като поръчка от една застрахователна компания, решила да повдигне духа на своите служители и да ги накара да се усмихват всеки път, когато се срещат с клиенти. Компанията се нуждаела от леснозапомнящ се и ярък символ, а Бол го разработил за не повече от 10 минути. За работата му заплатили 45 долара и това е цялата печалба, която Бол е получавал за усмихнатото личице, защото дори не поискал да го регистрира като търговска марка. През годините редица предприемчиви търговци натрупали състояния като използвали усмивката върху  многомилионен тираж от значки, картички, емблеми и сувенири, без да се замислят за някакво авторско право. Днес синът Чарлз оглавява основаната от Харви Бол World Smile Corporation, следи кой и как използва регистрираната вече марка с инициалите на автора, а цялата печалба след изплащането на данъците отива за благотворителност.

Харви Бол умира през 2001 г. на 79-годишна възраст, като приживе окончателно определя своята мисия на Земята – той виждал себе си като международен посланик на щастието и дори измислил празник през октомври – Световен ден на усмивката. Бол смятал, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
28.09.2010 г. 11:18
Посетено:
3118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10780-izlozhba-ot-doma-na-humora-i-satirata-s-usmivka