Изложби

Изложба "Аквариум" в Софийския университет

Творби от фонд „Съвременно изкуство” на Софийска градска художествена галерия

Изложба "Аквариум" в Софийския университет
Надежда Олег Ляхова, "Софийски лъвове", 2004


◊ СЪБИТИЕТО

Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”
и Софийска градска художествена галерия
представят

Аквариум
Творби от фонд „Съвременно изкуство”
на Софийска градска художествена галерия

30 септември - 22 октомври 2010

откриване 6 октомври, сряда, 18.00 часа
Галерия Алма Матер
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Това е първият съвместен проект между Градската галерия в София и Софийския университет в общия стремеж за популяризиране на съвременното изкуство и активиране на общуването с него. Произведенията напускат депата на СГХГ, за да потърсят диалог в една жизнена и динамична среда.

Изложбата разглежда аквариума като умален модел на света. Едно опитомено пространство, в което съществува живот със своите радости и драми. Идеята тръгва, от една страна, от самите изложбени пространства, които със своите стъклени витрини приличат на аквариуми. От друга страна, препраща към учебното заведение като инкубатор на жизнени процеси.

В изложбата участват едни от най-изявените съвременни български художници, чиито работи се намират в колекцията на Софийска градска художествена галерия. Сред тях са Сашо Стоицов, Мариела Гемишева, Красимир Терзиев, Михаела Власева, Надежда Олег Ляхова, Иван Костолов, Расим, Иван Мудов и др. Показани са живопис, фотография, обекти, инсталации.

Избраните работи изследват човешкия образ в неговите взаимоотношения със средата. В случая това е конкретният град в конкретната държава в конкретното време: София-България-началото на 20-ти век. Какво се случва със съвременния човек днес и тук? Променили ли са се неговите възприятия за света и начините на общуване с другия? Разчитаме ли по произведенията на съвременните художници промените на света, в който живеем?

Изложбата представя най-актуалните тенденции в съвременното изкуство с оригинални и социално активни творби.

Софийска градска художествена галерия работи с млади художници и изкуствоведи, развива специални програми за интегрирането им в художествените процеси. В този смисъл едно сътрудничеството със СУ „Св. Климент Охридски” е интересно и ползотворно в процеса на намиране на нови публики.


Куратор на проекта: Мария Василева, главен уредник в СГХГ.
Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
28.09.2010 г. 11:01
Посетено:
1137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10777-izlozhba-akvarium-v-sofiyskiya-universitet