Изложби

Ретроспективна изложба на Никола Танев в Стара Загора

120 години от рождението на художника

◊ СЪБИТИЕТО

Стара Загора е единственият град след София, в който ще бъдат показани 90 платна на големия български художник Никола Танев.

Ретроспективната изложба се открива на 1 октомври (петък) в Художествена галерия - Стара Загора от 18,00 ч. и е посветена на 120 години от рождението на Никола Танев. Откриването е включено в програмата на Община Стара Загора за 5 октомври – празника на града.

„Изложбата е голямо събитие за цяла Стара Загора и е един от върховете в културния живот на града ни за тази година” – категоричен е Марин Добрев, директор на Художествената  галерия.

На 15 юли 2010 г. Националната художествена галерия (НХГ) за първи път представя колекцията си от негови картини - близо 150 произведения. Пълен каталог на живописните произведения на Никола Танев, собственост на НХГ, съпътства изложбата.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Никола Танев е роден на 5 декември 1890 г. в Свищов в семейството на революционера Димитър Танев, собственик на фабрика за сапуни в румънския град Турну Мъгуреле. Журналистът Стефан Танев, главен редактор на в. "Утро", който след 9 септември 1944 г. заедно с много други интелектуалци е осъден безпричинно от Народния съд, е негов брат.

През 1905 г. бащата Димитър Танев фалира и заминава за Париж заедно със синовете си Никола и Методи. Там момчето усвоява печатарския занаят и проявява за пръв път дарбата си на художник. От 1908 до 1912 г. учи в парижката Академия за декоративни изкуства.

През 1912 г. Никола Танев открива в Тръпковата галерия в София първата си изложба с картини, рисувани в Париж. До 1944 г. прави още 50-ина изложби в най-големите европейски градове - с цикли от Карлово, Балчик, Велико Търново, Беломорието.

Голямата му продуктивност е съчетана и със завидната енергия на пътешественика. Той неуморно обикаля - Франция, Германия, Скандинавия, Балканите...  Публиката навсякъде го посреща радушно, критиците наричат изкуството му "слънчево", а пейзажите му определят като "много живописни, възпроизведени с една елегантна, много елегантна четка...".

Славата си на "слънчев живописец" Никола Танев дължи най-вече на работите от 30-те години на ХХ век, когато открива за себе си очарованието на карловските дворове с цъфнали мушката и тежки асми и напечените от слънцето калдъръми.

Никола Танев е задържан веднага след девосептемврийския преврат заедно с Константин Щъркелов, Александър Божинов, Александър Добринов и други художници, писатели, журналисти, музиканти, подлаган е на унижения и мъчения, но все пак - освободен.

След смъртта му (той няма преки наследници) жилището на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в столицата е завещано на Националната художествена галерия и там е подреден негов музей. Почти цялото творчество на Никола Танев е предмет на траен интерес на колекционери и търговци от цял свят.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
27.09.2010 г. 18:33
Посетено:
1636
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10775-retrospektivna-izlozhba-na-nikola-tanev-v-stara-zagora