Изложби

"Левитация" на Йордан Ангелов в галерия "Бяла зона"

Изложба живопис

"Левитация" на Йордан Ангелов в галерия "Бяла зона"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Левитация” на популярния бургаски автор Йордан Ангелов бе открита на 24.09.2010 г. в пространството на Галерия "Бяла зона".

Експозицията е създадена специално за първото участие на Галерия "Бяла зона” в „Нощ на музеите и галериите” Пловдив 2010 и ще бъде на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 16.10.2010 г.                

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

Основна тема е съотносимостта вертикалност-хоризонталност, черно и бяло, безкрайност в малкото и безкрайност в необозримото. Платната на Йордан Ангелов са характерни с особеното отношение към детайла, а сложните структури и повърхности пораждат усещането за безвремие, въвеждайки зрителя в един свят от знаци и символи, от една страна, действителни, от друга, по-скоро изразяващи метафизични и абсолютни стойности.

За себе си авторът казва: „В началото сме само двама. Аз и бялото платно. Най-вълшебното пътуване! Тихото присъствие на светлината, отключила вратата на съзерцанието, е моят спътник и ние поемаме леко по пътя. Бялото е обител, която ме приема чрез откровение и ми позволява да провидя безкрайни възможности на конструиране на образи и смисли. Тук винаги ”като за първи път” мога да докосна Хармонията и най-необяснимото просто се случва.”


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Йордан Ангелов е роден на 21.04.1969 г. в гр. Бургас. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново, със специалност "Живопис" в класа на проф. Николай Русчуклиев, с награда за живопис. От 1996 г. е член на Дружеството на бургаските художници и участва в ежегодните общи изложби на дружеството.

Йордан Ангелов работи в сферата на живописта и монументално-декоративните изкуства. Негови произведения се намират в държавни и частни колекции в много страни, предимно в Европа. Живее и работи в Бургас.

Автор:
Александър Димитров, Галерия "Бяла зона"
Публикация:
26.09.2010 г. 17:52
Посетено:
1224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10761-levitatsiya-na-yordan-angelov-v-galeriya-byala-zona