Изложби

Изложба на Дончо Захариев в галерия "ЛИК"

Морето - тишината, дълбочината, спокойствието, магията

Изложба на Дончо Захариев в галерия "ЛИК"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „ЛИК”
представя

Дончо Захариев

„Нежен шепот”


от 29 септември до 19 октомври 2010

Откриване на 29 септември, сряда, от 18.30 ч.
Галерия „ЛИК”, ул. ”Лайош Кошут” № 37


◊ ЗА ХУДОЖНИКА И ИЗЛОЖБАТА

Дончо Захариев е роден на 18.07.1944 г. в с. Габров дол, Пернишка област. От 1967 г. участва в национални (ОХИ) и регионални художествени изложби. Участвал е в над 20 национални и международни пленери в България и чужбина. Член е на СБХ.

През 1967 г., едва на 23 г. участва за първи път в национална художествена изложба с картината “Цирк”, закупена тогава от НХГ. Това позволява на младия художник да посети Париж – 1969 г. Там той се запознава със световното и европейско съвременно изкуство, а това дава съвсем нова насока на творческите му търсения, която продължава и сега.

През периода 1989-90 г. художникът разработва своя уникална техника и оригинален стил, което внася допълнителен колорит в живописта му, характерна с богатството на цветове. Така, с картината “Море”,  създадена по този начин, той участва в представителната изложба на българското изкуство в Парламента на Европа в Страсбург, Франция през 1993 г.

В настоящата 24-та изложба (и втора в галерия ”ЛИК”), художникът прави още една крачка в усъвършенстването на своя стил и техника. Основната тема, която ни представя, е пак морето, но акцентът е преди всичко в тишината, дълбочината, спокойствието и магията, които царят между морето и небето. Различните вечни състояния от взаимовръзката между водата, въздуха и светлината. Тук няма да срещнете наподобяване на природата (моментни състояния), а преди всичко и само усещането за природа. Обобщенията са важна част от живописта на Дончо Захариев – чистота и синтез, и преди всичко нежни, дълбоки и сложни багри. Излъчването на нежна светлина от творбите е една от съществените характеристики и достойнства на тази живопис. Всичко това е постигнато със съвременни модерни изразни средства.

Негови творби са притежание на НХГ, Градската художествена галерия - София и други галерии в страната и чужбина. Творби на художника притежават частни колекции в Австрия, Белгия, Гърция, САЩ, Сърбия, Кипър, Франция, Полша, Корея, Швейцария и др.

Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
25.09.2010 г. 16:13
Посетено:
2007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10758-izlozhba-na-doncho-zahariev-v-galeriya-lik