Изложби

"Размерът има значение" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Голямоформатна рисунка и скулптура от художествения фонд „Хумор на народите”

"Размерът има значение" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


Някои твърдят, че всяко голямо нещо, освен нещастието, е хубаво. Други опонират, че ценните и скъпи стоки са винаги в малки опаковки. Един въпрос открай време предизвиква спорове: Има ли значение размерът? Естествено, че размерът е важен, особено ако се отнася за банковата сметка, жилището, дамската чанта, уловената риба и т.н. За другите неща може да се поспори.
 
А как се възприема размерът в изкуството?


На този въпрос се старае да отговори най-новата изложба в Дома на хумора и сатирата.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Провокативното наименование „Размерът има значение” обединява подбрани творби от художествения фонд на музея, характерни с нестандартните си размери. В най-просторната зала на габровската Весела къща са представени 65 произведения на художници от 20 държави. Едроформатните рисунки и графики са 51 и се допълват чудесно от 14 скулптурни композиции, насищащи пространството с много настроение.

Изложбата предлага разнообразие от теми и работни техники и проследява експериментите на художници с различна националност от 80-те години на 20-ти век до наши дни. Подбраните творби са изключително разнообразни по сюжет, художествено внушение и използвани техники. В колекцията присъстват перфектни изпълнения на гравюра, офорт, суха игла, литография, сериграфия, както и виртуозни рисунки с креда, молив, туш и смесени техники. Модерната компютърна графика, която завоюва трайно присъствие в съвременното изобразително изкуство по цял свят, е представена с творби от японски автори. В скулптурите също не липсва експериментът с необичайни и рециклирани материали.
В наши дни публиката вече е виждала всякакви експерименти в изкуството, затова заглавието на изложбата „Размерът има значение” по-скоро подсказва, че всичко зависи от съпоставката, а размерът е относителна величина.

Изложбата ще остане на разположение на любителите на хумористичното изкуство до 20 ноември т.г.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
24.09.2010 г. 08:34
Посетено:
1324
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10751-razmerat-ima-znachenie-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo