Изложби

Изложба "Преводачите на Русе" в РБ "Любен Каравелов"

По повод 26 септември, Европейския ден на езиците, и 30 септември, професионалния празник на преводачите

Изложба "Преводачите на Русе" в РБ "Любен Каравелов"


◊ СЪБИТИЕТО

РБ "Любен Каравелов" представя изложбата „Преводачите на Русе“

 
По повод 26 септември, Европейския ден на езиците, и 30 септември, професионалния празник на преводачите и на техния патрон Св. Йероним, превел Библията на латински по поръчение на папа Дамасий.
   
Европейският ден на езиците е обявен с решение на Съвета на Европа. Честването датира от 2001 г., обявена за Европейска година на езиците, и е инициатива на Европейския съвет съвместно с Европейския съюз. Целта на този ден е да насърчи изучаването на езици от хора от всички възрасти и да създаде уважение към всички европейски езици. Принципната цел на инициативата е не само да се привлече вниманието на обществеността към важността от дългогодишното им изучаван, но също така да се наблегне върху стойността на всички езици, говорими в Европа.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са показани книги в превод на русенски преводачи, между които Трифон Ц. Трифонов, първият преводач от руски на
Шекспир в България; първият превод на „Дон Кихот“ от Христо Самсаров, издаден в Русе през 1882 г. Показани са и преводи от италиански на Константин Мутафов, преводи от сръбски на русенския учител Христаки Драганович.
   
Изложбата включва и преводи на съвременни русенски творци: Здравко Кисьов, Огнян Стамболиев, Пенка Ангелова,
Йордан Палежев, Дора Янева-Медникарова, Свежа Дачева, Мила Лазарова, Камен Рикев, Людмила Миндова, Богдана Тотева. Показани са и преводи на Румяна Захариева – известна преводачка и популяризаторка на българската литература в Германия, чието име е свързано с нашия град.
   
Изложбата може да се види от 23 септември до 14 октомври 2010 г.  във фоайето на втория етаж на РБ „Любен Каравелов“.


Автор:
РБ “Любен Каравелов”
Публикация:
23.09.2010 г. 23:14
Посетено:
1409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10748-izlozhba-prevodachite-na-ruse-v-rb-lyuben-karavelov